Jurnalista Shireen Abu Akleh a fost ucisă de un soldat israelian. Un alt jurnalist a fost rănit din aceeași armă

Jurnalista Shireen Abu Akleh a fost ucisă de un soldat israelian. Un alt jurnalist a fost rănit din aceeași armă
Foto: DPA Images / Ahmad Tayem

Jurnalista canalului de televiciune Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, a fost ucisă În Cisiordania de către un soldat israelian. Potrivit AFP, soldatul a folosit o armă de precizie, scrie AGERPRES.

Shireen Abu Akleh a fost lovită de un glonţ cu calibrul 5,56 mm pornit dintr-un Ruger M40, o armă de foc cu precizie superioară de producţie americană, potrivit raportului prezentat joi seara de Akram al-Khatib într-o conferinţă de presă la Ramallah.

În momentul incidentului, jurnalista se afla lângă o tabără de refugiați de la Jenin, bastion al facţiunilor armate palestiniene. Aici forțele israeliene efectuau un raid în acea zi. Ea era echipată cu o vestă antiglonţ pe care era scris „presă” şi o cască de protecţie, dar glonțul a ajuns sub marginea căștii.

Gloanțele aveau aceeași origine

Potrivit procurorului, un alt jurnalist a fost rănit, cu gloanțe ce au fost trase de la circa 170-180 de metri. Din cinci proiectile, trei au atins un copac.

Procurorul palestinian a menționat că „urmele (de glonţ) de pe copac sunt concentrate la o înălţime de 127-178 de centimetri, ceea ce indică faptul că trăgătorul a vizat părţile superioare ale corpului cu scopul de a ucide”

„Ansamblul acestor fapte – tipul proiectilului, arma, distanţa, faptul că nu exista niciun obstacol care să obtureze vederea şi că (jurnalista) purta vestă de presă (…) ne duc la concluzia că Abu Akleh a fost ţinta unui asasinat. Singura sursă de tiruri erau forţele de ocupaţie israeliene”, a adăugat Akram al-Khatib.

Hussein al-Sheikh, secretarul general al Organizației pentru eliberarea Palestinei, a declarat că raportul de anchetă autorităţilor americane. Ancheta preliminară nu a putut stabili originea tirului care a ucis-o pe jurnalista Al Jazeera. Apelurile la o anchetă internațională au fost respinse de către statul evreu. Autoritatea palestiniană a refuzat să colaboreze cu ancheta israeliană.

Urmăriți B1TV.ro și pe