Kalașnikovul românesc, în mâinile talibanilor: Cel puțin o parte din zecile de mii de arme vândute de România în Afganistan ar fi ajuns la talibani (VIDEO)

Kalașnikovul românesc, în mâinile talibanilor: Cel puțin o parte din zecile de mii de arme vândute de România în Afganistan ar fi ajuns la talibani (VIDEO)
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Adrien Vautier

România a vândut 46.000 de arme în Afganistan, în timpul celor două decenii de conflict cu talibanii, în principal pistoale mitralieră Kalașnikov. Deși statul român nu știe cu exactitate la cine au ajuns armele, experții din domeniu sunt convinși că măcar o parte dintre ele se află astăzi în mâinile talibanilor, potrivit Europa Liberă România.

România a vândut armament de peste 80 de milioane de euro în Afganistan

Din 2001 și până acum, prin exporturi directe, România a trimis la Kabul mitraliere, muniție și alte tipuri de armament în valoare totală de peste 80 de milioane de euro. Armele nu erau destinate trupelor române, ci forțelor afgane care luptau împotriva talibanilor. Specialiștii spun că o parte dintre aceste mitraliere sunt folosite în prezent de talibani. Statul român nu știe ce s-a ales de armament.

Luptătorii talibani apar cu mitraliere în mână în mai toate imaginile surprinse după preluarea controlului în Afganistan. În general, militanții au puști automate Kalașnikov sau alte variante ale mărcii.

Există două surse pentru aceste arme – fie au aparținut armatei talibane înainte de ocuparea Kabulului, iar proveniența lor este de pe piața ex-sovietică, după cum indică mai multe rapoarte internaționale, fie au aparținut forțelor de securitate afgane și au fost capturate de talibani.

Mitralierele de origine sovietică au ajuns la forțele armate afgane sub forma unor exporturi controlate și autorizate de NATO din state ale Europei Centrale și de Est. România se numără printre țările care au trimis mitraliere Kalașnikov în Afganistan.

Totuși, printre armele produse în România care au ajuns în mâinile talibanilor nu se regăsește și armamentul folosit de trupele române în misiunile din Afganistan.

„Nu a rămas nicio armă sau piesă de echipament care a aparținut soldaților români din Afganistan care să fie acum în posesia talibanilor. Am recuperat tot armamentul”, precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, Daniel Anghel, pentru Europa Liberă România.

Datele oferite de organizații internaționale privind traficul internațional de arme arată că Bulgaria, Cehia, Serbia și România au exportat cantități însemnate de armament în Afganistan. Exporturile s-au rezumat în mare măsură la mitraliere Kalașnikov și la muniție pentru aceste arme.

„Nu este vorba de trafic de arme, asta trebuie precizat clar. Este vorba de un export controlat, autorizat de SUA, NATO și orice altă alianță prezentă în Afganistan. Armele au fost destinate forțelor de securitate afgane”, a precizat Aurel Cazacu, expert și contractor privat de armament, pentru Europa Liberă România.

Pe parcursul a circa două decenii, România a trimis aproape 35.000 de soldați în Afganistan, iar 27 dintre aceștia au murit în misiuni. Revenirea trupelor acasă a fost marcată printr-o ceremonie organizată la Arcul de Triumf pe 21 iulie.