Kazahstanul vinde petrolul, ocolind Federația Rusă

Kazahstanul vinde petrolul, ocolind Federația Rusă
Foto: pixabay.

Kazahstanul își vinde petrolul ocolind Federația Rusă. Din septembrie, o parte din petrolul kazah va trece prin cea mai mare conductă de petrol din Azerbaidjan, informează Reuters.

Kazahstanul vinde petrolul fără participarea Rusiei

Compania petrolieră de stat din Kazahstan „Kazmunaigas” negociază cu o divizie a companiei de stat din Azerbaidjan SOCAR cu privire la vânzarea a 1,5 milioane de tone de petrol pe an. Contractul ar trebui să fie semnat la sfârșitul lunii august, iar tranzitul prin conducta Baku-Tbilisi-Ceihan va începe într-o lună.

În plus, în 2023, Kazahstanul poate transporta alte 3,5 milioane de tone de petrol printr-o altă conductă azeră până în portul georgian de la Marea Neagră Supsa. Astfel, volumul total va fi de peste 100.000 de barili pe zi, sau 8% din fluxurile CPC.

Noua rută va cere Kazahstanului să se bazeze pe o flotă de mici cisterne pentru a transporta petrol peste Marea Caspică până la Baku din portul Aktau, care are o capacitate limitată.

UE extinde coridorul sudic de gaze

Comisia Europeană a semnat luni, 18 iulie, un memorandum de înțelegere cu Azerbaidjanul în vederea dublării importurilor de gaze naturale azere la cel puțin 20 de miliarde de metri cubi pe an până în 2027, transmite Reuters.

„Prin acest memorandum de înțelegere, ne angajăm să extindem coridorul sudic de gaze. Acesta este deja o rută de aprovizionare foarte importantă pentru Uniunea Europeană, livrând în prezent peste 8 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Și îi vom extinde capacitatea la 20 de miliarde de metri cubi în câțiva ani. Începând de anul viitor, ar trebui să ajungem deja la 12 miliarde de metri cubi”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată la Baku pentru semnarea documentului.

Urmăriți B1TV.ro și pe