Kievul cere plafonarea petrolului rusesc la 30 de dolari barilul, jumătate față de prețul stabilit de UE

Kievul cere plafonarea petrolului rusesc la 30 de dolari barilul, jumătate față de prețul stabilit de UE
Foto: Hepta/Sputnik / Alexey Kudenko.

Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Ermak, spune că plafonul de preţ pentru petrolul rusesc convenit vineri de ţările din G7, împreună cu Australia, ar trebui redus la 30 de dolari pe baril pentru a lovi mai puternic economia Rusiei, notează digi24.

„Este tot ceea ce a propus grupul McFaul-Yermak, însă ar fi necesar să fie redus la 30 de dolari pentru a distruge mai repede economia inamicului”, a scris Andrii Iermak pe Telegram, făcând referire la un grup de lucru internaţional privind sancţiunile, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Uniunea Europeană a ajuns vineri la un acord pentru un plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc, un pas cheie, deoarece sancțiunile occidentale urmăresc să reordoneze piața mondială a petrolului pentru a preveni creșterea prețurilor și blocării finanțării războiului inițiat de Vladimir Putin, scrie ft.com.

Decizie privind plafonarea prețului petrolului

După un val de negocieri de ultimă oră, președinția UE, deținută de Republica Cehă, a postat pe Twitter că „ambasadorii tocmai au ajuns la un acord privind plafonul de preț pentru petrolul rusesc pe mare”.

Decizia trebuie în continuare aprobată oficial printr-o procedură scrisă, dar se așteaptă să fie aprobată.

Europa trebuia să stabilească prețul redus pe care îl vor plăti alte națiuni până luni, când vor intra în vigoare embargoul UE asupra petrolului rusesc transportat pe mare și interzicerea asigurării pentru aceste provizii.

Plafonul de preț, care a fost condus de Grupul celor Șapte democrații bogate și încă are nevoie de aprobarea acestora, urmărește să prevină o pierdere bruscă a petrolului rusesc în lume, care ar putea duce la o nouă creștere a prețurilor la energie și la continuarea inflației la combustibil.

Urmăriți B1TV.ro și pe