Kievul insinuează că va lovi „Podul lui Putin”, construcție care face legătura între Rusia și Crimeea

Kievul insinuează că va lovi „Podul lui Putin”, construcție care face legătura între Rusia și Crimeea
Kievul insinuează că va lovi „Podul lui Putin”, construcție care face legătura între Rusia și Crimeea. Sursa: Hepta/ Sputnik / Vitaly Timkiv

Kievul a insinuat joi că ar putea lovi podul care leagă Crimeea de Rusia. Construcția de 18 kilometri leagă partea de vest a Rusiei de Peninsula Crimeea și a devenit ținta armatei ucrainene. Podul a fost inaugurat în 2018 și a fost construit în doi ani.

Podul Crimeei este un punct de trecere important pentru logistica militară rusă, permițând străbaterea strâmtorii Kerci în mai puțin de jumătate de oră.

„Podul lui Putin” ar putea fi lovit de armata ucraineană

Serviciile de informații militare ucrainene au publicat detalii oficiale rusești despre construcția podului, deși nu a fost imediat posibil să se stabilească autenticitatea documentului de aproape 300 de pagini, potrivit DPA.

Documentul a fost publicată la o zi după ce generalul ucrainean Dmitro Marchenko a declarat că podul va fi „ținta numărul unu” dacă Kievul ar obține armele necesare. El a spus că Moscova a folosit podul pentru a transporta provizii în Crimeea și sudul Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Moscovei, Dmitri Peskov, a declarat că au fost luate toate măsurile de precauție pentru a asigura securitatea Crimeei. Acesta a adăugat că Kremlinul este la curent cu ultimele amenințări ale Kievului de lua drept țintă podul.

Moscova a ameninţat că va bombarda Kievul dacă această structură este atacată.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că ameninţarea generalului ucrainean Marcenko contravine promisiunilor făcute de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski partenerilor occidentali de a nu folosi arme cu rază lungă de acţiune pentru a ataca teritoriul rus.

Ce s-ar întâmpla dacă ucrainenii ar distruge podul

Dacă forțele ucrainene ar reuși să lovească această infrastructură, beneficiile ar fi duble. Acestea ar obține mai întâi o victorie simbolică prin ruperea legăturii dintre provincia anexată și Rusia.

Crimeea ar fi apoi izolată de Rusia, accesibilă doar pe mare sau prin sudul Ucrainei. Mai mult, acest pod este numit și „Podul Putin” , deoarece președintele s-a implicat personal în construcția sa. Distrugerea podului s-ar traduce ca un afront personal pentru Putin.

Dar și scopul armatei ucrainene este strategic. De pe acest pod ar tranzita provizii militare, cum ar fi rachetele Bastion-P, care au lovit recent pista aeroportului Odesa.

Urmăriți B1TV.ro și pe