Kievul spune că există semnale că Moscova pregătește o nouă ofensivă. Probabilitatea repetării scenariului din februarie 2022

Kievul spune că există semnale că Moscova pregătește o nouă ofensivă. Probabilitatea repetării scenariului din februarie 2022
Sursa Foto: Captură Video/ Facebook/ Volodimir Zelenski

Kievul se așteaptă ca Moscova să lanseze atacuri în cinci direcții. Între timp are loc o regrupare a forțelor în estul Ucrainei, în ceea ce par semnale ale unei ofensive apropiate.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că situația din estul Ucrainei este „foarte dificilă”

Moscova își regrupează forțele în estul Ucrainei și se pregătește de lansarea unei ofensive de-a lungul a cinci linii de atac, au anunțat sâmbătă forțele armate ucrainene.

În cadrul discursului său nocturn, vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că situația din estul Ucrainei este „foarte dificilă”, în special în jurul Bahmut, unde luptătorii ucraineni se confruntă cu „presiuni severe din partea ocupanților”.

Liderul ucrainean a precizat că face toate eforturile pentru a grăbi livrarea tancurilor principale de luptă promise de aliații europeni ai țării sale și care speră, Kievul, vor ajuta Ucraina să încline balanța și să lanseze propriile contraofensive.

Departe de liniile frontului, Rusia a început să acumuleze forțe în teritoriile ocupate, în special în localitățile cu acces la rute de aprovizionare către pozițiile rusești din prima linie.

Potrivit lui Petro Andriușcenko, consilier al primarului exilat al Mariupol, Rusia a adus între 10.000 și 15.000 de soldați suplimentari în zonă.

El a afirmat că soldații ruși trimiși în oraș și în localitățile vecine le-au dezvăluit localnicilor că următoatele atacuri vor viza orașele Vuhledar și Zaporojie, capitala regiunii cu același nume pe care Rusia pretinde că a anexat-o și că este astfel teritoriul său.

Luptele cele mai grele se duc în continuare la Bahmut – situația devine precară pentru civili în timp ce forțele rusești forțează rezistența ucraineană din trei direcții. Potrivit mărturiilor soldaților ucraineni care luptă în zonă, orice vehicul care intră în oraș este o potențială țintă pentru dronele rusești.

Ofensiva rusă, așteptată înainte de primăvară

Kievul se așteaptă la o ofensivă majoră din est și din sud înainte de 24 februarie, când se împlinește un an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Cinci orașe ucrainene ar putea fi vizate, și totuși situația este diferită în prezent de cea din februarie anul trecut, când Rusia și-a lansat invazia din Belarus, relatează BBC.

Este încă disputat, ambele părți pretinzând controlul. Kievul nu a semnalat că ar putea lua în considerare o retragere tactică. Totodată, a afirmat că trupele ruse lansează atacuri continue și suferă pierderi mari – de circa 500 de soldați pe zi.

Recent forțele din armata regulată ar fi luat locul mercenarilor Wagner și fac progrese în ce privește încercuirea orașului. Deocamdată, trupele ucrainene reușesc să respingă atacurile.

Dacă acest oraș cade, e de așteptat ca forțele invadatoare să caute să avanseze spre orașele Sloviansk și Kramatorsk, ceea ce ar deschide calea spre capturarea integrală a regiunii Donețk.

Asta înseamnă cucerirea a 10.360 kilometri pătrați de teritoriu. În contextul în care progresele au fost până în prezent minime, cu costuri umane importante, asta ar presupune ca Moscova să aibă capacitatea ori de a copleși numeric trupele ucrainene, ori de a lansa atacuri decisive.

Kievul se teme că linia de la sud de orașul Zaporojie ar putea fi o altă direcție de atac

De pildă, forțele rusești ar putea forța spre nord către orașele Orihiv și Pokrovsk, ceea ce ar însemna să împingă înapoi pozițiile din care ucrainenii pot lovi cu rachetele lor de lungă acțiune adânc în coridorul terestru controlat de ruși mai la sud.

Cu rachetele Himars cu rază mai lungă de acțiune, de 120 km, pe care urmează să le primească de la SUA, orașele Melitopol și Tokmak au devenit accesibile pentru contraofensiva ucraineană.

Și rușii își fac calcule, ei temându-se că eliberarea Melitopolului ar permite Ucrainei să întrerupă căile de aprovizionare ruse în Crimeea.

Noi direcții de atac ar putea fi orașele Harkov și capitala Kiev.

Harkovul nu a căzut sub controlul Moscovei în cadrul ofensivei inițiale, deși se află în nord-vest, destul de aproape de granița cu Rusia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:57 - Studiu îngrijorător: Milioane de francezi renunță la igienă sub pretextul problemelor economice
23:51 - O femeie a ajuns să dezvolte psihoză și să sufere de insomnie după ce a mâncat resturi de sushi: „Simțea ca și cum un pește se agita în burta ei”
23:50 - ACEA: Normele Euro 7 vor majora prețurile autoturismelor noi în medie cu 2.000 de euro
23:50 - Reacții de la Sepsi, după decizia UEFA privind „Ungaria Mare”: „N-o să existe acest simbol pe stadionul nostru” / „Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el”
23:28 - Facebook a susținut, prin reclame plătite de ruși, destabilizarea Republicii Moldova. Acuzații grave
23:24 - Kelemen Hunor (UDMR): Dacă aș fi eu cel care decide singur, eu aș face anticipate în 2023. În 2024, un an electoral, administrația centrală va aștepta să vadă ce se întâmplă
23:16 - Un bărbat a fost dus la Psihiatrie pentru că se ruga prea tare pe o stradă din Vaslui / Speriați, vecinii au sunat la 112
23:10 - Incendiu produs la bordul unei nave aflate în Portul Constanța / Focul a izbucnit în zona spațiilor de locuit
23:01 - Aflat în comă alcoolică, un român a provocat un accident rutier în Verona: „O minune a făcut ca mașina să nu lovească pietonii”
23:01 - Csaba Asztalos (CNCD), despre cazul „Ungaria Mare”: Nu înțeleg decizia UEFA, ar fi bine să vedem motivarea. În măsura în care un astfel de simbol se folosește în România, avem competențe și noi, și alte instituții (VIDEO)