Kievul susține că i-a eliminat pe consilierii iranieni care îi antrenau pe ruși în Crimeea

Kievul susține că i-a eliminat pe consilierii iranieni care îi antrenau pe ruși în Crimeea
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Christophe Gateau

Consilierii militari iranieni care ajutau forțele ruse în Crimeea au fost eliminați de forțele de securitate ucrainene, potrivit The Guardian.

Consilieri iranieni, eliminați de forțele ucrainene

Înaltul oficial de securitate al Ucrainei a avertizat că orice alți iranieni aflați pe teritoriul ucrainean ocupat în sprijinul invaziei Moscovei vor fi, de asemenea, vizați.

Iranienii eliminați au fost prezenți în Crimeea pentru a ajuta Rusia să piloteze dronele armate Shahed-136 furnizate de guvernul de la Teheran.

Rapoartele din presa israeliană din octombrie au afirmat că 10 persoane au fost ucise în urma loviturilor militare ucrainene în Crimeea ocupată. Danilov a precizat că orice nouă prezență militară iraniană va fi vizată.

„Nu ar trebui să fii acolo unde nu ar trebui să fii”, a spus Danilov, într-un interviu la Kiev. „Au fost pe teritoriul nostru. Nu noi i-am invitat aici, iar dacă colaborează cu teroriștii și participă la distrugerea națiunii noastre, trebuie să-i ucidem”, a spus el.

Val după val de atacuri aeriene rusești, inclusiv atacuri cu drone și rachete, au vizat din octombrie infrastructura energetică civilă a Ucrainei, aruncând populația în frig.

Oficiali ai administrației Biden consideră că președintele rus Vladimir Putin ar putea să folosească arma chimică în Ucraina înainte de a recurge la o confruntare nucleară cu NATO în cazul în care trupele sale continuă să piardă teren, relatează Politico.

Politico: SUA este îngrijorată că Rusia ar putea să folosească arme chimice în Ucraina

Îngrijorările, spun șase persoane familiare cu subiectul, vin în contextul eforturilor pe care le depune administrația americană pentru a se asigura că aliații sunt pregătiți pentru un astfel de eveniment, precum și pentru a mobiliza noi resurse și investiții în producerea unor sisteme de detectare a eventualei utilizări de arme chimice. Printre sursele Politico sunt și oficiali ai Pentagonului.

SUA nu are informații care să sugereze că producerea unui asemenea atac în Ucraina ar fi iminentă, spun sursele respective. De fapt, mulți oficiali ai Pentagonului sunt de părere că luptele vor stagna în lunile de iarnă, fără ca vreo tabără să fie capabilă să câștige prea mult teren.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe