Klaus Iohannis, despre relația dintre România și Polonia: Vom acționa ferm pentru consolidarea coeziunii în cadrul UE și a solidarității în interiorul NATO, precum și pentru sprijinirea statelor din vecinătate

Klaus Iohannis, despre relația dintre România și Polonia: Vom acționa ferm pentru consolidarea coeziunii în cadrul UE și a solidarității în interiorul NATO, precum și pentru sprijinirea statelor din vecinătate
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Ioahannis a transmis, miercuri, un mesaj în cadrul Conferinței internaționale organizate pentru marcarea centenarului Alianței defensive dintre România și Polonia – „Un singur popor, două drapele”. În mesajul său, șeful statului a precizat că încheierea acestei alianțe a reprezentat ”un punct important de sprijin (…) menit să garanteze integritatea teritorială a României după Primul Război Mondial”, iar Parteneriatul Strategic încheiat de cele două țări în 2009este o „reflectare naturală a unei lungi istorii de abordări și acțiuni comune”, informează Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis:Încheierea alianței defensive româno-polone a reprezentat un punct important de sprijin menit să garanteze integritatea teritorială a României

”Istoria noastră nu a început acum un secol, dar din 1921 am început să ne cunoaștem mai bine. Încheierea alianței defensive româno-polone a reprezentat un punct important de sprijin în sistemul de alianțe menit să garanteze integritatea teritorială a României după Primul Război Mondial. Polonia, care își redobândise, la rândul său, la 11 noiembrie 1918, suveranitatea și independența naționale, avea interese strategice similare. Această alianță a însemnat primul proiect de securitate colectivă la nivel regional și, în definitiv, primul nostru parteneriat strategic.

Încheierea Alianței a marcat, totodată, și începutul unei prietenii de lungă durată. În spiritul acestei prietenii și al dreptului umanitar internațional, în toamna tragicului an 1939, România a contribuit la salvarea Tezaurului național polonez și a asigurat refugiul și tranzitul, prin România, pentru circa 100.000 de polonezi, printre care și înalți conducători ai statului polon, precum Președintele Ignacy Mościcki și ministrul de externe Józef Beck”, se arată în mesajul lui Klaus Iohannis, care a fost prezentat de către consilierul prezidențial Andrei Muraru, în cadrul evenimentului organizat la Ambasada României în Polonia.

Iohannis: Consolidarea Parteneriatului Strategic cu Poloniasubliniază angajamentul ferm de a contribui la securitatea regională

Referindu-se la actualul Parteneriat Strategic dintre România și Republica Polonă, Klaus Iohannis a transmis că se continuă astfel ”ceea ce înaintașii noștri au început acum 100 de ani, pe calea dezvoltării dialogului și coordonării dintre cele două state, ca o reflectare naturală a unei lungi istorii de abordări și acțiuni comune”.

”Suntem astăzi ceea ce înaintașii noștri și-ar fi dorit, probabil, să fim. Statele noastre împărtășesc valori și idealuri comune, sunt bine integrate și își aliniază interesele în structurile și cadrele de cooperare regională și globală. Vom continua să oferim Europei și lumii un exemplu în ceea ce privește respectul și colaborarea pentru îndeplinirea aspirațiilor de pace, armonie și prosperitate în beneficiul țărilor și cetățenilor noștri.

Dialogul politico-diplomatic dinamic, precum și cooperarea economică și sectorială substanțială reprezintă fundamentele Parteneriatului Strategic, iar consolidarea acestuia subliniază atât relația specială dintre cele două state, cât și angajamentul ferm de a contribui la securitatea regională”, se mai precizează în mesajul președintelui.

Iohannis:Formatul București a consacrat rolul țărilor noastre în atingerea unor obiective concrete în direcția consolidării Flancului Estic al NATO

În acest context, Klaus Iohannis a amintit de recenta vizită a omologului său polonez, Andrzej Duda, în România, ocazie cu care, cei doi șefi de stat au prezidat Summitul Formatului București (B9).

”Coordonarea și angajamentele concrete asumate de statele noastre au condus la o interacțiune bilaterală extinsă, prin construcții strategice regionale de referință – Formatul București (B9) și Inițiativa Celor Trei Mări, de care suntem mândri și pe deplin dedicați să le întărim în viitor. (…)

Formatul București a consacrat rolul țărilor noastre în atingerea unor obiective concrete majore în direcția consolidării Flancului Estic al NATO, atât în dimensiunea nordică, cât și în cea sudică a acestuia, pe linia contribuției României și Poloniei la promovarea și asigurarea securității și stabilității în regiune.

Într-un context regional și global extrem de complex, vom acționa energic și ferm pentru consolidarea coeziunii în cadrul Uniunii Europene și a solidarității în interiorul NATO, precum și pentru sprijinirea statelor din vecinătate în eforturile lor de apropiere față de valorile și modelele europene și euroatlantice. (…)

Timpurile care vin reclamă parteneri puternici și coordonare eficientă, iar România și Polonia privesc umăr la umăr spre zorii de mâine, cu credința în valorile și principiile care ne-au apropiat acum un secol și care continuă să ne țină împreună”, se mai arată în mesajul președintelui Klaus Iohannis.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)