Klaus Iohannis i-a cerut lui Joe Biden crearea rapidă a Grupului de Luptă NATO în România / Ce au mai discutat liderii UE și NATO

Klaus Iohannis i-a cerut lui Joe Biden crearea rapidă a Grupului de Luptă NATO în România / Ce au mai discutat liderii UE și NATO
Comunicarea hotărârilor judecătoreşti se va face şi prin email. Klaus Iohannis a promulgat legea Sursă foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a participat, marți, la consultări găzduite de președintele SUA, Joe Biden, cu lideri internaționali pe tema contracarării consecințelor războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Aliații, discuții despre sprijinul pentru Ucraina și sancțiunile pentru Rusia

La discuții au mai participat Președintele Franței, Emmanuel Macron, Președintele Poloniei, Andrzej Duda, Prim-Ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, Prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, Prim-Ministrul Italiei, Mario Draghi, Prim-Ministrul Japoniei, Fumio Kishida, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Președintele Consiliului European, Charles Michel.

Ei au analizat situația de securitate și posibilele evoluții, inclusiv din perspectiva umanitară „deosebit de gravă”, și „au condamnat crimele comise împotriva civililor”

„În context, a fost reiterat sprijinul puternic pentru activitatea Curții Penale Internaționale de a investiga, a judeca și condamna pe cei responsabili pentru crimele comise”, a transmis Administrația Prezidențială.

Liderii UE și NATO au vorbit despre strategia de sprijin pentru Ucraina, pe toate dimensiunile, care cuprinde măsuri coordonate de răspuns, și despre pachetele extinse de sancțiuni împotriva Rusiei.

Ce le-a spus Iohannis liderilor UE și NATO

Klaus Iohannis a salutat continuarea consultărilor în acest format și „a condamnat cu fermitate crimele comise de trupele ruse împotriva civililor și continuarea bombardamentelor efectuate de armata rusă asupra țintelor civile”.

De asemenea, acesta a vorbit despre sprijinul acordat de România Ucrainei în plan politic, logistic și umanitar: „Președintele României a subliniat că la eforturile consistente în sprijinul Ucrainei se adaugă și cele privind facilitarea fluxului a peste 770.000 de cetățeni ucraineni de la frontieră și găzduirea refugiaților pe teritoriul țării noastre”.

„Președintele României a evidențiat, de asemenea, impactul amplu al actualei crize asupra situației de securitate pe Flancul Estic al Alianței, în special la Marea Neagră, și a subliniat importanța implementării rapide a deciziilor Summitului extraordinar al NATO din 24 martie 2022, în special crearea accelerată a Grupului de Luptă în România, ca prim pas în direcția echilibrării și a consolidării prezenței NATO pe Flancul Estic, pe termen lung”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, Iohannis a pus accent pe necesitatea consolidării, de o manieră coerentă și unitară, a posturii de descurajare și apărare a NATO în regiune. Totodată, a subliniat necesitatea de a fi sprijinită Republica Moldova.

„Președintele Klaus Iohannis a făcut apel la acțiuni hotărâte și coordonate pentru eliminarea dependenței energetice de Rusia, subliniind, de asemenea, că sancțiunile s-au dovedit un instrument eficient. Președintele României a evidențiat, totodată, că țara noastră a susținut pachetele consistente de sancțiuni adoptate la nivel european până la acest moment și va menține coordonarea pentru noi măsuri”, a mai transmis Administrația Prezidențială.

Urmăriți B1TV.ro și pe