Klaus Iohannis l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru victoria de la alegerile prezidențiale din Franța. Ce a declarat Președintele României

Klaus Iohannis l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru victoria de la alegerile prezidențiale din Franța. Ce a declarat Președintele României
Foto: Facebook @ Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a felicitat pe omologul său francez, Emmanuel Macron, pentru victoria obținută duminică în turul al doilea al alegerilor prezidențiale franceze, care i-a asigurat un al doilea mandat consecutiv la Palatul Elysee.

Emmanuel Macron, felicitat de Klaus Iohannis pentru victoria de la alegerile prezidențiale franceze

Klaus Iohannis s-a arătat bucuros să continue colaborarea cu Emmanuel Macron în ceea ce privește „Parteneriatul Strategic România-Franța, construirea unei Uniuni Europene puternice și unite și cooperarea consolidată pe Flancul Estic al NATO”.

Primele proiecții îl creditează pe președintele francez în exercițiu cu un scor cuprins între 57,3% și 58,2%, potrivit AFP. În schimb, Marine Le Pen este plasată undeva între 41,8% și 42,7%. Prezența la vot a fost estimată la circa 71%, lăsând absenteismul la un nivel istoric pentru alegerile prezidențiale din Franța.

Potrivit The New York Times, victoria lui Emmanuel Macron reprezintă o ușuare pentru Statele Unite și pentru aliații europeni ai Franței, într-un moment în care Ucraina este marcată de războiul declanșat de Federația Rusă.

Cunoscută drept o simpatizantă a lui Vladimir Putin și lider al unui partid ostil față de NATO, Marine Le Pen ar fi promovat politici care ar fi slăbit frontul aliat în ceea ce privește susținerea pentru Ucraina și i-ar fi oferit președintelui rus o breșă de exploatare a politicii europene, subminând astfel Uniunea Europeană.

Urmăriți B1TV.ro și pe