Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles, că țările care doresc să devină parte a Uniunii Europene trebuie să facă reforme și să respecte principiile statului de drept.
Șeful statului participă joi și vineri la reuniunile liderilor din UE şi Balcanii de Vest, la Consiliul European şi la Summitul Euro în format extins.
La Consiliul European vor fi discutate cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei. Comisia Europeană a propus deja ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de candidate pentru aderare. Consiliul urmează să dea un vot.
Răspunzând unei întrebări, președintele Iohannis a spus că acordarea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE în cazul Ucrainei și Republicii Moldova e o garanţie că integrarea europeană a celor două se va întâmpla.
„De aceea e un statut destul de discutat la nivelul instituţiilor europene, deoarece, odată acordat, e clar că la finalul procesului statul respectiv va deveni membru UE. Dar nu e o garanţie unidirecţională, e nevoie şi de statul care doreşte să se integreze să urmeze paşii recomandaţi, să facă reformele aşteptate, pentru că extinderea UE nu e o extindere pur teritorială, ci un proces care se bazează pe valori”, a explicat Iohannis.
Șeful statului a insistat apoi: „Care vor să devină membri UE trebuie nu doar să spună că vor să fie, ca să fie bine, ci trebuie să facă reforme, să respecte principiile unui stat democratic, statul de drept, piaţa unică şi aşa mai departe”.
Așteptarea și scopul întregului proces, a continuat Iohannis, e ca statul respectiv să devină membru UE, chiar dacă acest lucru se întâmplă mai devreme sau mai târziu.
„Dacă ne uităm la Balcanii de Vest, pentru unii procesul a început acum 20 de ani şi încă nu e foarte avansat, la alţii procesul s-a produs în trei – patru ani. Deci depinde de mulţi factori, dar eu sunt convins că cei care primesc statutul şi-şi doresc să devină membri ai familiei europene vor deveni” a mai declarat Iohannis.