Kremlinul a prezentat condițiile impuse Ucrainei pentru încheierea războiului: „Și asta e tot. Totul se va opri într-o clipită”

Kremlinul a prezentat condițiile impuse Ucrainei pentru încheierea războiului: „Și asta e tot. Totul se va opri într-o clipită”
Serghei Lavrov: Rusia nu are de gând să folosească arme nucleare în Ucraina „în acest stadiu”. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexei Druzhinin

Federația Rusă a transmis Ucrainei că va opri operațiunile militare „într-o clipită” dacă autoritățile de la Kiev îi îndeplinesc o serie de condiții, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Cedarea Peninsulei Crimeea și statutul de neutralitate, printre condițiile impuse Ucrainei de Kremlin pentru încheierea războiului

Mai precis, spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului, partea rusă a solicitat părții ucrainene să oprească acțiunea militară, să prevadă statutul de neutralitate în constituția țării și să recunoască Peninsula Crimeea drept teritoriu rus, respectiv așa-zisele „republici” separatiste Donețk și Lugansk drept state independente, transmite Reuters.

Este cea mai explicită poziție pe care și-o asumă public partea rusă cu privire la termenii pe care vrea să îi impună Ucrainei pentru a opri ceea ce Moscova numește „o operațiune militară specială”, ajunsă astăzi în a 12-a zi.

Într-un interviu telefonic pentru Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a susținut că Ucraina cunoaște revendicările Rusiei: „Și li s-a spus că toate astea pot fi oprite într-o clipită”.

Partea ucraineană încă nu a avut o reacție pe acest subiect.

Forțele militare ale Federației Ruse au atacat Ucraina de la nord, est și sud, lovind orașe ca Mariupol, Harkov și chiar și Kiev. Invazia lansată pe 24 februarie a provocat cea mai gravă criză a refugiaților în Europa după Al Doilea Război Mondial și a stârnit furia scenei globale, conducând la sancțiuni grele împotriva Moscovei.

Chiar și așa, Kremlinul insistă că Rusia nu are și alte revendicări teritoriale în ceea ce privește Ucraina și a dezmințit că Moscova ar dori predarea Kievului.

„Într-adevăr finalizăm demilitarizarea Ucrainei. O vom finaliza. Însă principala chestiune este ca Ucraina să pună capăt acțiunii sale militare. Ar trebui să oprească acțiunea militară și atunci nu va trage nimeni”, susține Dmitry Peskov.

Referitor la chestiunea neutralității, oficialul de la Kremlin a spus: „Ar trebuie să aducă la constituție amendamente potrivit cărora Ucraina ar respinge orice obiectiv de a intra în vreun bloc”.

„Am vorbit, de asemenea, și despre cum ar trebui să recunoască faptul că Peninsula Crimeea este teritoriu rus și că trebuie să recunoască faptul că Donețk și Lugansk sunt state independente. Și asta e tot. Se va opri într-o clipită”, a adăugat Dmitry Peskov.

Urmăriți B1TV.ro și pe