Kremlinul a anunțat, vineri, că speră că vor fi eliberați curând cei peste 30 de contractori privați de securitate, care sunt reținuți în țara vecină Belarus și care sunt acuzați că au complotat la acte de terorism, relatează Reuters.
Cu o zi înainte, Rusia a cerut explicații cu privire la ceea ce a catalogat drept arestarea „nefondată” a grupului de către autoritățile de la Minsk, un incident care riscă să deterioreze și mai tare relațiile dintre Belarus și aliatul său tradițional, Moscova.
Dmitry Peskov a declarat, vineri, că bărbații reținuți la Minsk pur și simplu călătoreau către o altă țară, prin Belarus, și nu aveau nicio intenție să se implice în politica internă bielorusă.
„Arestarea nefondată a cetățenilor ruși, 33 de cetățeni, nu este chiar în linie cu relația noastră ca aliați. De aceea sperăm că aliații noștri bieloruși vor clarifica acest incident în viitorul cel mai apropiat și că ai noștri cetățeni vor fi eliberați”, a declarat Peskov.
Poziția Kremlinului vine ca reacție la vestea că, cu mai puțin de două săptămâni rămase până la alegerile prezidențiale, autoritățile din Belarus au reținut 33 de mercenari din Grupul Wagner, o companie militară despre care se scrie că, deși se pretinde a fi una privată, a întreprins mai multe acțiuni în numele guvernului rus, în zone de conflict, precum Libia, Siria sau chiar estul Ucrainei.
Reamintim că Aleksandr Lukașenko deja se confruntă cu un peisaj politic marcat de protestele opoziției, care a reușit să adune, într-o premieră a ultimilor ani, zeci de mii de persoane la o manifestație împotriva celui care conduce Belarusul din anul 1994 și care vrea acum să obțină un al șaselea mandat.
Autoritățile de la Minsk susțin că existau informații potrivit cărora 200 de militanți s-au infiltrat pe teritoriul bielorus, cu scopul de a destabiliza societatea la orizontul alegerilor prezidențiale. Astfel, contraspionajul și serviciul de acțiuni speciale au reținut 32 de persoane în capitala Belarusului, în toiul nopții, în timp ce o a 33-a persoană a fost preluată în custodie undeva în sudul țării.
Comportamentul bărbaților a fost „necaracteristic pentru turiștii ruși”, iar „uniforma lor în stil militar” a atras atenția, scria agenția de presă Belta. Mai mult decât atât, autorul rus Zakhar Prilepin susține că „doi sau trei” dintre cei reținuți au activat în fostul său batalion, alături de care a luptat pe frontul din estul Ucrainei.
Despre Grupul Wagner s-a vorbit mult de-a lungul timpului, iar mulți văd structura de mercenari drept cea mai potentă armă a lui Vladimir Putin peste hotare, în condițiile în care îi permite să promoveze obiectivele Rusiei de politică externă, în timp ce își păstrează dreptul la negare plauzibilă – între Grupul Wagner și Kremlin nu există o legătură formală, care să incrimineze în vreun fel prima scenă politică rusă pentru acțiunile mercenarilor.