La câteva săptămâni după acordul istoric între Israel și EAU, președintele Donald Trump a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace. Tybring-Gjedde: „Barack Obama n-a făcut nimic”

La câteva săptămâni după acordul istoric între Israel și EAU, președintele Donald Trump a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace. Tybring-Gjedde: „Barack Obama n-a făcut nimic”
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Greg Lovett

La aproape o lună după ce a ajutat laintermedierea acordului de pace între Israel și Emiratele Arabe Unite, Donald Trump, președintele SUA, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2021, transmiteFox News.

La câteva săptămâni după acordul istoric între Israel și EAU, președintele Donald Trump a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace

Nominalizarea a fost înaintată de către Christian Tybring-Gjedde, membru al Parlamentului Norvegian, care l-a lăudat pe Donald Trump pentru eforturile sale în ceea ce privește rezolvarea conflictelor îndelungate de pe scena globală.

„Pentru meritul său, cred că a făcut mai multe încercând să creeze pace între națiuni decât majoritatea celorlalți nominalizați la Premiul Nobel”, a subliniat Tybring-Gjedde, un membru al Parlamentului cu patru mandate, care îndeplinește și funcția de președinte al delegației norvegiene la Adunarea Parlamentară a NATO.

În scrisoarea de nominalizare trimisă către Comitetul Nobel, Tybring-Gjedde susține că administrația Trump a jucat un rol central în stabilirea relațiilor între Israel și EAU.

„Cum este așteptat ca alte țări din Orientul Mijlociu să urmeze pașii făcuți de EAU, acordul ar putea schimba jocul și ar putea transforma Orientul Mijlociu într-o regiune a cooperării și prosperității”, a scris el.

În scrisoare a fost invocat și „rolul central (n.r – al președintelui Donald Trump) în facilitarea contactului dintre părțile aflate în conflict și… în crearea unor noi dinamici în alte conflicte îndelungate, precum disputa cu privire la granița Kashmirului dintre India și Pakistan, și conflictul dintre Coreea de Nord și de Sud, precum și gestionarea situației privind capabilitățile nucleare ale Coreii de Nord”.

Mai departe, Tybring-Gjeddel-a lăudat pe Donald Trump pentru retragerea unui număr semnificativ de trupe din Orientul Mijlociu.

„Într-adevăr, Trump a rupt o serie lungă de 39 de ani a președinților americani fie de a începe un război, fie de a aduce Statele Unite într-un conflict internațional armat. Ultimul președinte care a evitat să facă acest lucru a fost laureatul cu Premiul Nobel Jimmy Carter”, a mai scris politicianul norvegian conservator.

Nu este prima nominalizare în dreptul lui Donald Trump, în condițiile în care Tybring-Gjedde și un alt oficial norvegian au mai înaintat una, în 2018, după summitul președintelui SUA cu Kim Jong-un de la Singapore. De altfel, premierul Japoniei ar fi făcut același lucru. Chiar și așa, Donald Trump nu a câștigat prestigiosul premiu.

Tybring-Gjedde: „Barack Obama n-a făcut nimic”

Tybring-Gjedde susține că, prin nominalizarea președintelui SUA, nu încearcă să se facă plăcut de Donald Trump.

„Nu sunt un mare fan al lui Trump. Comitetul ar trebui să se uite la fapte și să îl judece după fapte – nu după felul în care se comportă uneori. Oamenii care au primit Premiul Nobel în ultimii ani au făcut mult mai puțin decât Donald Trump. Spre exemplu, Barack Obama n-a făcut nimic”, a mai spus el.