Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce este bine și ce nu este bine să faci în această zi

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce este bine și ce nu este bine să faci în această zi

Joi, 14 noiembrie, se lasă sec pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului. Conform rânduielilorbisericești, se lasă sec în seară zilei de 14 noiembrie, însă, dacă această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Acest post se încheie pe 24 decembrie.

Lăsatul Secului 2020. Semnificația sărbătorii

Lăsatul Secului reprezintă o sărbătoare care marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce, înainte de a începe unul dintre cele patru mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă (Postul Nașterii Domnului, Postul Sfintelor Paști, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului).

Postul Crăciunului le amintește credincioșilor de postul patriarhilor și drepților din Vechiul Testament și de postul lui Moise de peMuntele Sinai. Drepții Vechiului Testament au postit în vederea venirii lui Mesia, iar Moise pentru primirea cuvintelor lui Dumnezeu, Legea Decalogului (cele 10 porunci). Prin post se cuvine să întâmpinăm și noi nașterea lui Hristos. Mântuitorul vine în lume și se facem om, dar vrea să coboare și în sufletele noastre, să ne lumineze viață noastră și să ne ridice și pe noi la viață cerească. Astfel, postul acesta este un post de pregătire spirituală, că oamenii să deveniăun templu, un sălaș al prezenței lui Hristos.

De regulă, cuvântul sec, din sintagma „lăsatul secului”, este înțeles ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Însa, la Sfintii Părinți, accentul nu cade numai pe mâncare. Secul pe care îl cere postul ortodox este seclum (saeculum), adică lumea împătimită. Omul cel vechi, omul păcătos trebuie să dispară treptat. Primul pas pe aceasta cale este sentimentul unei nespuse căințe, scrie crestinortodox.ro.

Ce trebuie săfaci ca săîți meargăbine tot anul viitor

Ziua de lăsatasecului vine cu multe tradiții, obiceiuri și superstiții din popor. Din bătrâni se spune că este bine că acestea să fie ținute cu sfințenie pentru a avea noroc tot anul care vine.

Orice masă, fie că este vorba de cea de prânz ori de cină, se așează cu față către răsărit. Farfuriileși tacâmurile trebuie orientate spre răsărit pentru sporirea norocului.

De asemenea, este bine să ai pe masă o icoană, deoarece această rânduialăare un aspect sacru.

Totodată, este recomandat să ai pe masă o față de masă de culoare albă. Albul semnifică puritatea și ne pregătește de venirea pe lume a Pruncului Sfânt. Fațade masă albă se pune la fiecare masă importantă, în momentul în carefamilia se strânge împreună. În mijlocul mesei se pune pâine și sare, mai spune tradiția.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`