Kovesi versus Bohnert. A treia rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-şef al Parchetului European

Kovesi versus Bohnert. A treia rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-şef al Parchetului European
Sursă foto: Facebook

O nouă rundă de negocieri pentru șefia Parchetului European are loc joi, la Bruxelles. Favorită este Laura Codruța Kovesi, fiind susținută puternic de liderii europeni. Aceasta este cea de-a treia rundă de negocieri, iar în cazul în care nu se ajunge nici acum la o concluzie va mai avea loc o întrevedere între reprezentanții Parlamentului European și cei ai Consiliului UE, pe data de 10 aprilie.În cursă au mai rămas Laura Codruţa Kovesi și francezul Jean-Francois Bohnert.

Miercuri, Laura Codruța Kovesi a scăpat de măsura controlului judiciar. Decizia a fost luată de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție și este definitivă. Măsura fusese dispusă în urmă cu o săptămână, în dosarul deschis în urma unei plângeri formulate de fugarul Sebastian Ghiță. De această cauză se ocupă Adina Florea, cea pe care Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a propus-o președintelui Iohannis tocmai pentru a ocupa funcția de procuror-șef DNA.

Tot miercuri, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat că instituția pe care o conduce o sprijină în continuare pe Laura Codruța Kovesi pentru ocuparea funcției de procuror-șef european: ”Am aflat cu îngrijorare că dna Kovesi, candidata Parlamentului European pentru postul de procuror-șef european, Laura Codruța Kovesi, a fost pusă sub control judiciar de către autoritățile române. Acest lucru înseamnă limitarea libertății sale personale, că nu poate să părăsească țara fără autorizație specială, că trebuie să se prezinte la poliție și nu are voie să facă declarații de presă. Doresc să exprim preocuparea Parlamentului European față de situația creată. Laura Codruța Kovesi rămâne candidatul nostru pentru șefia Parchetului european, se bucură de sprijinul nostru. Cer autorităților române să nu pună obstacole la participarea candidatei la toate fazele procedurii de selecție. Azi voi scrie o scrisoare în acest sens autorităților române, așa cum s-a decis în această dimineață la Conferința președinților”.

Și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a vorbit și despre susținerea de care se bucură Laura Codruța Kovesi: ”Kovesi este candidatul preferat de Parlamentul European. Am avut ocazia să lucrez cu Kovesi mai mulți ani. E o juristă de mare calitate, pe care o admir pentru curajul său. Este important ca ea să poată fi candidată, astfel încât instituțiile europene să poată lua o decizie. Ne-am exprimat foarte clar această poziție și în discuțiile cu autoritățile române”.