Laura Codruța Kovesi: „Vom investiga fraude financiare comise împotriva bugetului UE cu daune mai mari de 10.000 euro”

Laura Codruța Kovesi: „Vom investiga fraude financiare comise împotriva bugetului UE cu daune mai mari de 10.000 euro
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Primul procuror european Laura Codruța Kovesi a declarat pentru portalul n1info.com că slujba ei va fi să investigheze toate acele infracțiuni legate de fraudă, în special frauda financiară, în special cu banii Uniunii Europene: „vom investiga frauda financiară comisă împotriva bugetului UE cu daune mai mari de 10.000 Euro. „

„În general, mă voi ocupa de frauda financiară, corupția, infracțiunile comise de gulerele alb”, a spus ea, descriind noua ei slujbă care începe de la 1 ianuarie 2021, în cadrul Parchetului European (EPPO).

Într-un interviu cu corespondentul european al N1 Nikola Radisic, Kovesi, fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a României, a spus că „în calitate de procuror șef european treaba mea este să fiu sigură că iau toate măsurile administrative și organizatorice necesare pentru a începe EPPO și pentru a fi sigură că funcționează. Desigur, este o responsabilitate uriașă; este o provocare uriașă, deoarece trebuie să găsim un răspuns comun pentru 22 de sisteme judiciare diferite din Europa. „

Kovesi, care a deținut funcția în România din 2013 până când a fost concediată din ordinul ministrului justiției, Tudorel Toader, în iulie 2018, acuzată că a desfășurat o vânătoare de vrăjitoare împotriva unor oficiali, a adăugat că nu este singură.

„Am sprijinul altor procurori europeni. Există un procuror european din fiecare stat membru participant. Vom avea procurori europeni delegați”, cei care ar lansa anchete în statele membre.

„Deci vom fi împreună o echipă puternică. Cred că vom face o treabă foarte bună”.

Ea a confirmat că slujba ei va include inclusiv investigarea cazului asasinării jurnaliștilor Daphne Galicia și Ian Kucijak.

„Aceste tipuri de cazuri se află sub jurisdicția noastră. Ar trebui să spun că infracțiunile care au fost comise după 2017 intră sub jurisdicția EPPO. De asemenea, doamna Galicia și dl Kucijak au scris multe despre aceste cazuri, au scris despre legăturile dintre politicieni, oameni de afaceri și funcționari care comit aceste tipuri de fraude. Au plătit cel mai mare preț pentru aceasta și sper că EPPO va face o treabă excelentă. Vom investiga toate aceste infracțiuni în mod eficient și, în acest fel, le putem recunoaște pentru efortul lor în dezvoltarea și expunerea acestor crime „, a spus ea.

Ea a adăugat că, pe baza experienței sale anterioare, birourile specializate erau excelente, deoarece se putea concentra asupra unor infracțiuni specifice, pe o problemă masivă cu corupția sau criminalitatea organizată.

„Și, în cele din urmă, avem nevoie de procurori profesioniști foarte curajoși, foarte activi și foarte dedicați meseriei lor”.

Kövesi a spus că este sigură că viitorii colegi din Balcanii de Vest sunt procurori buni.

„Nu știu dacă sunt independenți sau nu, sau dacă li se permite să-și facă treaba sau nu. Nu pot să comentez pentru că nu știu. Dar sunt sigură că există o mulțime de procurori buni pentru că în activități anterioare am întâlnit o mulțime de procurori și judecători din acele state membre și am văzut că sunt profesioniști „, a adăugat ea.