Parlamentul European va încerca din nou, miercuri, să ajungă la un acord asupra unor politici mai ambițioase privind schimbările climatice, după ce le-a respins într-un prim vot care a provocat animozități din cauza cărora agenda ecologică a UE este urmărită cu întârziere deja.
La prima întâlnire, reformele privind piața de carbon a Uniunii Europene au fost respinse, din cauza disputelor în legătură cu cât de ambițioase ar trebui să fie politicile europene de reducere a emisiilor, în contextul creșterii vertiginoase a costurilor energiei și a inflației.
Acest lucru întârzie pachetul legislativ al UE privind schimbările climatice, care vizează curățarea sectoarelor energetice, industriale și de transport din Europa și reducerea, până în 2030, a emisiilor nete de gaze cu efect de seră în UE cu 55% față de nivelurile din 1990.
Parlamentarii UE votează miercuri cu privire la piața carbonului, un nou tarif la frontieră pentru importurile de bunuri cu emisii ridicate de CO2, precum oțelul și cimentul, și la un fond de sprijin pentru gospodăriile cu venituri mici afectate de costurile CO2.
Dacă va avea succes, votul va confirma poziția Parlamentului pentru negocierile cu țările UE privind legile finale. Țările UE intenționează să convină asupra propriei lor poziții săptămâna viitoare. Piața europeană a carbonului, sau „sistemul de comercializare a emisiilor” (ETS), este principalul instrument de reducere a emisiilor din UE. Acesta obligă centralele electrice și fabricile să cumpere permise de CO2 atunci când poluează și limitează numărul de permise disponibile pentru cumpărare.
Conform unui plan comun, plafonul de permise de CO2 va scădea cu 4,4% începând cu 2024, cu 2,5% începând cu 2026 și cu 4,6% începând cu 2029, în timp ce 70 de milioane de permise suplimentare vor fi eliminate în 2024 și 50 de milioane în 2026, pentru a accelera reducerea emisiilor de CO2. Între timp Germania a anunțat că va lua măsuri de urgență pentru utilizarea sporită a cărbunelui, iar imediat după acest anunț Austria a anunțat și ea reactivarea unei centrale pe cărbune care fusese dezafectată, pentru a evita o eventuală penurie
Majoritatea membrilor Parlamentului European au votat încă de anul trecut o rezoluţie simbolică prin care declarau „urgenţă climatică’ în Europa. În 8 iunie, pe fondul unui scandal în Parlamentul European, Pachetul Fit for 55 a fost respins.