Lelia Munteanu: Premierul britanic o arde gingaș pe Facebook și pare a-l fi angajat pe consilierul de imagine al lui Ponta. Realitatea e că, asemenea altora, profită de drama refugiaților

Lelia Munteanu: Premierul britanic o arde gingaș pe Facebook și pare a-l fi angajat pe consilierul de imagine al lui Ponta. Realitatea e că, asemenea altora, profită de drama refugiaților
Captură Youtube

Premierul britanic David Cameron a vizitat o tabără de refugiaţi din Liban, în contextul în care Europa se confruntă cu un val imens de refugiați în ultimele luni.

”Sunt într-un adăpost pentru refugiaţi din Liban şi ascult nişte poveşti de viaţă care îţi frâng inima. Serviicile de ajutor din Marea Britanie depun tot efortul pentru a fi de folos”, a scris liderul britanic pe Facebook, sub o poză care îl înfățișa pe el stând într-un adăpost alături de refugiați.

Lelia Munteanu scrie într-un editorial pentru Gândul că David Cameron ”o arde şi el gingaş pe facebook şi pare a-l fi angajat pe consilierul de imagine al premierului român”.

Jurnalista îl critică pe premierul britanic pentru atitudinea pe care a avut-o în contextul crize. Dacă la început acesta ”privea chirâș refugiații sirieni”, acum el și-a revizuit declarațiile. Această greșeală aduce aminte de una pe care tot el a făcut-o în timpul campaniei electorale, atunci când a spus că sucesul ar însemna un moment decisiv pentru cariera sa, apoi s-a corectat și a spus că, de fapt, momentul este decisiv pentru țara sa.

” Cu inima frântă, premierul britanic a eludat regulile minime ale respectului: niciodată nu-ţi arăţi interlocutorilor talpa pantofului. În civilizaţia musulmană, pantoful e necurat. Cu atât mai mult talpa lui –o jignire să o exhibi public. (Vi-l mai amintiţi pe ziaristul irakian care, în 2008 la Baghdad, a aruncat cu pantofii în Bush Jr.? A fost expresia supremului dispreţ). Chiar şi atunci când îşi recuperează pantofii, după slujba de la moschee, musulmanii îi ţin talpă pe talpă, cu mâna stângă (considerată şi ea impură), înainte de a-i încălţa, ca să nu-i ofenseze pe cei din preajmă. Dacă ai obraz, nu pingea, respecţi acestă cutumă”, scrie Lelia Munteanu.

Aceasta nu crede că premierul Marii Britanii a dorit să ofenseze pe cineva, dar, la fel ca mulți alți lideri europeni, nu face decât să profite de drama sirienilor, ca orice altă dramă, pentru a crește în ochii votanților: ” Nu-l suspectez pe David Cameron că ar fi vrut să ofenseze pe cineva. Ştiu că pentru el, ca pentru alţi lideri europeni, drama refugiaţilor din Siria, ca orice altă dramă, e o simplă oportunitate de imagine, bună să-ţi frângă inima cât ţine fulgerul unui blitz”.