Letonul Valdis Dombrovskis, noul comisar european pentru comerţ. Irlanda a pierdut postul

Letonul Valdis Dombrovskis, noul comisar european pentru comerţ. Irlanda a pierdut postul
Foto: pixabay

Letonul Valdis Dombrovskis a fost desemnat marţi comisar pentru comerţ de către preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce irlandezului Phil Hogan, care a încălcat regulile de combatere a coronavirusului în ţara sa, a demisionat.

Mairead McGuinness, Irlanda, a primit postul de comisar pentru servicii financiare şi piaţa de capital

„Am decis să o propun pe Mairead McGuinness (…) pentru postul de comisar pentru servicii financiare şi piaţa de capital. Domnul Dombrovskis se va ocupa de comerţ”, a declarat şefa executivului european într-o conferinţă de presă la Bruxelles, transmite AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Atât Mairead McGuinness, cât şi Valdis Dombrovskis fac parte din Partidul Popular European.

Valdis Dombrovskis, fost premier leton, a asigurat interimatul la portofoliul comerţului de la plecarea lui Hogan.

Acesta a devenit comisar pentru comerţ într-o perioadă în care blocul comunitar este blocat în negocieri dificile cu Marea Britanie privind relaţia post-Brexit, se confruntă cu tensiuni comerciale cu China şi SUA şi încearcă să găsească o poziţie comună în UE în legătură cu viitorul director al Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Dombrovskis era de un an, mai precis de la instalarea echipei conduse de Ursula von der Leyen, vicepreşedinte executiv al CE pentru o economie în serviciul cetăţenilor, un portofoliu din care superviza activitatea altor comisari, păstrând în acelaşi timp responsabilitatea finanţelor. El îşi va păstra titlul de unul dintre cei trei vicepreşedinţi executivi ai CE.

„Sunt nerăbdător să lucrez pentru interesul european în acest dosar important”

Dombrovskis a declarat că este „onorat şi încântat” de portofoliul comerţului, adăugând: ”Sunt nerăbdător să lucrez pentru interesul european în acest dosar important, continuându-mi în acelaşi timp rolul de vicepreşedinte executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor”.

Numirile lui Valdis Dombrovskis, 49 de ani, şi Mairead McGuinness, 61 de ani, ar urma să intre în vigoare doar după audierea lor în Parlamentul European, care va trebui să îşi dea acordul, ceea ce este de aşteptat să se întâmple fără dificultăţi.

Phil Hogan a demisionat pe fondul unui scandal COVID-19

Reamintim că Phil Hogan a demisionat din funcția de comisar comercial al Uniunii Europene după ce a fost acuzat că a încălcat regulile sanitare anti-coronavirus în timpul unei călătorii în țara sa natală, Irlanda, participând la un dineu de gală.

”A devenit din ce în ce mai clar că această controversă legată de recenta mea vizită în Irlanda a început să deturneze atenţia de la munca mea în calitate de comisar european şi ar fi discreditat munca mea în lunile cheie ce vor urma”, a declarat el.

„Regret profund că plecarea mea în Irlanda, țara pe care am fost atât de mândru să o reprezint ca servitor public în cea mai mare parte a vieții mele de adult, a provocat o astfel de îngrijorare, neliniște și supărare”, a adăugat Phil Hogan.

Hogan a participat la o cină organizată pentru marcarea a 50 de ani ai clubului de golf al parlamentului irlandez care a supărat publicul irlandez și a dus la demisia unui ministru irlandez și la disciplinarea mai multor parlamentari. El a insistat marți că a respectat toate regulile în timpul călătoriei.