Liderii europeni negociază pentru deschiderea unui reprezentanțe diplomatice în Afganistan

Liderii europeni negociază pentru deschiderea unui reprezentanțe diplomatice în Afganistan
Talibanii patrulează Panjshirul după ce au recăpătat controlul asupra văii. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Statele europene negociază pentru deschiderii unei misiuni diplomatice comune în Afganistan, a declarat sâmbătă preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

„Ne gândim la o organizare a mai multor ţări europene (…) la un loc comun pentru mai mulţi europeni, care ar permite ambasadorilor noştri să fie prezenţi”, a spus preşedintele la Doha, înainte de a pleca spre Jeddah, în Arabia Saudită, în cadrul unui turneu de două zile început vineri în zona Golfului, potrivit Reuters.

Iniţiativa diplomatică ar fi „un demers diferit de recunoaşterea politică sau dialogul politic cu talibanii (…) vom avea o reprezentanţă imediat ce o putem deschide”, a explicat Macron, adăugând că mai trebuie lucrat la problemele de securitate.

Între timp, Franţa a anunţat vineri, că a încheiat cu ajutorul Qatarului o misiune de evacuare din Afganistan. Acest efort a însemnat evacuarea a 300 de oameni, majoritatea afgan.

Noul regim instalat la Kabul nu a fost recunoscut oficial

Noua conducere din Afganistan nu a fost deocamdată recunoscută oficial până acum de nicio țară europeană sau de SUA, din cauza nerespectarii angajamentelor privind includerea altor grupări politice şi etnii şi garantarea drepturilor femeilor şi ale minorităţilor.

Ambasadele occidentale de la Kabul s-au închis în vara anului 2021 şi diplomaţii au fost retraşi în timp ce talibanii cucereau capitala. Ulterior, aceştia au instalat un guvern interimar ai cărui membri sunt supuşi unor sancţiuni de către Statele Unite şi ONU.

După un dialog cu talibanii, săptămâna trecută, Uniunea Europeană a indicat că ar putea deschide o misiune în Afganistan. Un comunicat arăta că „delegaţia UE a subliniat că posibilitatea stabilirii unei prezenţe minime pe teren la Kabul, care nu ar implica recunoaşterea, va depinde direct de situaţia de securitate, precum şi de decizii efective ale autorităţilor de facto care să permită UE asigurarea unei protecţii adecvate a personalului şi a clădirilor”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:04 - Cod galben de vânt puternic, luni dimineața. Rafalele depășesc 100 km/h, la munte
07:48 - Prima reacție a lui Putin după ce a câștigat al cincilea mandat. A avertizat asupra declanșării celui de-Al Treilea Război Mondial
07:19 - Putin vrea să întărească armata Rusiei. Protestul „prânzul împotriva lui Putin” nu a avut efect
23:52 - Marcel Ciolacu, despre decizia BEC privind Dreapta Unită: N-am comentat niciodată nicio decizie a niciunui magistrat. Din BEC fac parte șapte judecători de la Înalta Curte. S-a apucat Ciolacu să îi sune? Nu știu cum îi cheamă
23:27 - Marcel Ciolacu, despre interdicțiile lui George Simion: E o decizie administrativă întemeiată. Nu țin de unirea României cu Moldova, că presupun că România n-a vrut să se unească și cu Ucraina
23:09 - Ludovic Orban: Voi depune plângere penală împotriva premierului Ciolacu, a ministrului Justiției și a celorlalți miniștri care au contrasemnat OUG privind alegerile. Voi depune și împotriva lui Renate Weber dacă nu o atacă la CCR (VIDEO)
22:50 - Simona Halep a aflat numele adversarei din primul tur de la Miami Open. Duel de foc cu un fost număr 2 mondial
22:36 - Marcel Ciolacu: Avem un proiect comun cu Comisia Europeană, va fi cea mai modernă fabrică de pulberi pe teritoriul României. E o investiție de aproape 400 de milioane de euro / Este exclus ca România să fie atacată armat de Rusia
22:12 - Dreapta Unită atacă decizia BEC la Înalta Curte. Cătălin Drulă: Pe umerii judecătorilor stă o decizie foarte importantă pentru democrația românească / Un reprezentant ÎCCJ din BEC a fost de acord cu aprobarea Alianței (VIDEO)
21:51 - Ludovic Orban: Nu există niciun motiv legal pentru a respinge înregistrarea alianței Dreapta Unită. Ceea ce face actuala putere afectează grav democrația (VIDEO)