Liderii UE au convenit asupra unor noi sancțiuni pentru Belarus. Avioanele companiilor din această țară nu vor mai avea voie să zboare în spațiul aerian al Uniunii Europene

Liderii UE au convenit asupra unor noi sancțiuni pentru Belarus. Avioanele companiilor din această țară nu vor mai avea voie să zboare în spațiul aerian al Uniunii Europene
Foto: Hepta - Zuma Press / Nicolas Economou

Liderii Uniunii Europene au convenit, în cadrul summitului de la Bruxelles, asupra mai multor sancțiuni împotriva Belarusului, inclusiv interzicerea utilizării spaţiului aerian şi a aeroporturilor din cele 27 de state membre. Reacția vine după ce regimul dictatorial de la Minsk, condus de Aleksandr Lukașenko, a deturnat un avion de linie european pentru a-l aresta pe Roman Protasevici, un jurnalist care a criticat regimul.

Belarus, vizată de noi sancțiuni UE după arestarea jurnalistului Roman Protasevici

Astfel, avioanele companiilor din Belarus nu vor mai avea voie să zboare în spațiul aerian al UE și nici nu vor avea acces pe aeroporturile din Uniune.Iar avioanele companiilor din UE vor evita să zboare în spațiul aerian al Belarusului.

De asemenea, statele UE au solicitat „eliberarea imediată” a jurnalistului Roman Protassevich și a partenerei sale.

Liderii UE au convenit asupra unor noi sancțiuni pentru Belarus. Avioanele companiilor din această țară nu vor mai avea voie să zboare în spațiul aerian al Uniunii Europene

În plus, un program de investiţii european de trei miliarde de euro destinat Belarusului va rămâne îngheţat până când această ţară va reveni la democraţie, după cum a anunțat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceasta a promis un răspuns „foarte puternic” al UE în fața regimului dictatorial de la Minsk.

„Va fi un răspuns foarte puternic pentru că e un comportament scandalos. Lukaşenko şi regimul său trebuie să înţeleagă că aceasta va avea consecinţe grave. Vom exercita presiuni asupra regimului până când acesta va respecta libertatea presei, libertatea de exprimare şi de opinie”, a afirmat Ursula von der Leyen, înaintea summitului de la Bruxelles.

Liderii europeni au mai convenit în cadrul summitului să impună sancţiuni individuale împotriva oficialilor implicaţi în operaţiunea de deturnare a avionului. Aceștia au solicitat Organizaţiei Internaţionale pentru Aviaţie Civilă să înceapă o anchetă cu privire la acest act, pe care unii oficiali l-au catalogat drept terorism de stat.

Măsurile vor fi aplicate după ce procedurile legale vor fi îndeplinite.

Luni seară a apărut și prima înregistrare cu Roman Protasevici. În filmare, tânărul spune că este tratat bine de anchetatori și conform legii. Asta deși are fața tumefiată și se vede că a fost bătut. El mai afirmă că a mărturisit faptul că s-a aflat în spatele „tulburărilor civile”.

Ultima oră
00:49 - Asztalos Csaba (CNCD), despre minoritățile sexuale: Sunt concetățeni care suferă, nu sunt tratați în demnitatea lor umană. Prejudecățile sunt exploatate / Subiectul, parte din așa-zisul război hibrid-mediatic promovat de Rusia (VIDEO)
23:43 - Restanțierii la energie electrică și gaze vor putea fi debranșați. Guvernul a abrogat prin OUG prevederea care interzicea deconectarea rău-platnicilor pe perioada stării de alertă
23:37 - Incendiu de vegetație în Corbeanca. Flăcările s-au răspândit rapid din cauza vântului
22:48 - Grecia, în lupta cu flăcările. Incendiile de vegetație pun în pericol orașele de la periferia Atenei: Este dramatic! Tuturor ne este frică (VIDEO)
22:48 - Irineu Darău, candidatul-surpriză la șefia USR-PLUS: Sunt foarte multe probleme interne. Ceva trebuie să se schimbe în conducerea partidului. Abia aștept dezbaterile cu cei doi contracandidați (VIDEO)
22:24 - Situație dramatică în Grecia. Românii plecați în vacanță au primit avertizarea RO-Alert, din cauza incendiilor puternice de vegetație. O autostrada este închisă
22:10 - Sfârșitul unei ere | Ce performanțe a reușit Leo Messi la FC Barcelona: Lista trofeelor câștigate
22:04 - Cod roșu de vijelii și ploi torențiale, valabil în România. Rafalele vor depăși 100 km/h
21:56 - Acoperișul unui bloc din Lupeni, smuls de vântul puternic și aruncat peste mașini. Două autoturisme au fost avariate (FOTO)
21:45 - E oficial: Aventura lui Leo Messi la Barcelona s-a terminat. Anunțul clubului