Liderul belarus, Alexander Lukașenko, spune că Ucraina a propus un pact de neagresiune cu țara sa

Liderul belarus, Alexander Lukașenko, spune că Ucraina a propus un pact de neagresiune cu țara sa
Foto: Hepta/DPA Image.

Reuters relatează că Lukașenko a fost citat că ar fi dezvăluit presupusa ofertă la o reuniune a oficialilor guvernamentali și a forțelor de ordine, la care a acuzat, de asemenea, Occidentul că înarmează militanți din Ucraina care ar putea destabiliza situația din Belarus.

Până la 9.000 de soldați ruși” și circa 170 de tancuri ar fi staționat în Belarus

Rusia a folosit Belarusul ca o trambulină în februarie 2022 pentru a-și lansa ofensiva eșuată de a cuceri Kievul, iar Rusia și Belarus au continuat să organizeze exerciții militare comune pe parcursul invaziei rusești în Ucraina.

Belarus a dat asigurări că nu vrea să se implice direct în războiul din Ucraina, însă această țară a permis staționarea soldaților ruși pe teritoriul său, de care Rusia s-a servit ca de o platformă logistică pentru a invada Ucraina la sfârșitul lunii februarie a anului trecut.

În luna octombrie Minskul și Moscova au anunțat o forță militară comună, iar armata ucraineană a exprimat temeri în legătură cu „amenințarea crescândă” a unei noi ofensive rusești dinspre Belarus.
Conform Ministerului Apărării de la Minsk, „până la 9.000 de soldați ruși” și circa 170 de tancuri staționau în Belarus.

Urmăriți B1TV.ro și pe