Lituania a renunțat la Gazprom, după ce a instalat un terminal de gaz lichefiat în Marea Baltică

Lituania a renunțat la Gazprom, după ce a instalat un terminal de gaz lichefiat în Marea Baltică
Foto: euronews.com

Lituania nu mai depinde de Gazprom, după ce a încheiat instalarea unui terminal de gaz natural lichefiat (GNL) în Marea Baltică, ce îi va permite să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu energie, informează Ziarul Finanaciar.

Terminalul este reprezentat de un vas cu lungimea de 294 de metri, închiriat pe o peropadă de 10 ani de la Hoegh LNG din Norvegia, companie care va va asigura mentenanţa terminalului şi personalul. Livrarea de gaz natural lichefiat va fi asigurată de producătorul Statoil din Norvegia, cu care Lituania a încheiat un contract de furnizare de GNL.

Datorită acestui terminal, Lituania va putea cumpăra anul viitor 540 de milioane de metri cubi de gaz, urmând ca ulterior cantitatea livrată de furnizorul norvegian să poate ajunge la 4 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

În 2013, Lituania a cumpărat de la Gazprom 2,7 miliarde de metri cubi de gaz. Contractul de livrare cu gigantul rus va expira la finalul anului 2014.

Potrivit analiştilor, terminalul de gaze naturale instalat în Marea Baltică asigură şi celorlalte ţări baltice, Estonia şi Letonia, posibilitatea de a importa gaz natural lichefiat.