Lovitură pentru Facebook: Încercarea de a bloca o amplă anchetă în Irlanda privind protecția datelor cu caracter personal a eșuat

Lovitură pentru Facebook: Încercarea de a bloca o amplă anchetă în Irlanda privind protecția datelor cu caracter personal a eșuat

Înalta Curte de Justiție din Irlanda a respins vineri o solicitare din partea Facebook de a bloca o anchetă a autorității de reglementare irlandeze privind datele personale care ar putea opri fluxurile de date ale Facebook din Uniunea Europeană către Statele Unite.

„Din motivele expuse în această hotărâre, refuz toate scutirile solicitate de FBI (Facebook Irlanda) și resping cererile formulate de acesta în cadrul procedurii”, a spus instanța într-o hotărâre.

„FBI nu a stabilit nicio bază pentru contestarea deciziei DPC (comisarului pentru protecția datelor) sau a PDD (proiectul preliminar de decizie) sau a procedurilor de anchetă adoptate de DPC”, se spune în hotărâre.

Comisia pentru Protecţia Datelor (DPC) din Irlanda a lansat o investigaţie împotriva Facebook, după ce datele a 533 de milioane de utilizatori au fost făcute publice de persoane rău intenţionate, transmite Reuters.

Autoritatea irlandeză a spus că, luând în considerare informaţiile furnizate de Facebook, este de părere că una sau mai multe dispoziţii din Regulamentul general de protecţie a datelor (GDPR) al UE şi / sau Legea privind protecţia datelor din 2018 ”ar fi putut fi / sau au fost încălcate, în legătură cu datele personale ale utilizatorilor Facebook”.

O purtătoare de cuvânt a Facebook a declarat că compania cooperează pe deplin cu ancheta ”care se referă la caracteristici ale serviciilor noastre care facilitează găsirea şi conectarea cu prietenii”.

„Aceste caracteristici sunt comune pentru multe aplicaţii şi aşteptăm cu nerăbdare să le explicăm şi protecţiile pe care le-am pus în aplicare”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

DPC este principala autoritate de reglementare a Uniunii Europene pentru Facebook, Apple, Google şi alţi giganţi tehnologici sub regimul ”One Stop Shop” al GDPR, datorită amplasării sediului central al UE în Irlanda.