Ludovic Orban, despre campania electorală și procesul de votare: Dacă se respectă regulile, din punctul meu de vedere, riscul de transmitere a virusului este minim (VIDEO)

Ludovic Orban, despre campania electorală și procesul de votare: Dacă se respectă regulile, din punctul meu de vedere, riscul de transmitere a virusului este minim (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Ludovic Orban este de părere că dacă regulile de protecție sanitară și distanțare vor fi respectate atât în timpul campaniei electorale, cât și în ziua alegerilor locale, atunci riscul de transmitere a noului coronavirus este unul minim. În acest context, șeful Guvernului a subliniat importanța ca mai ales candidații să țină cont de toate normele, pentru că astfel, spune Orban, vor da un exemplu comunităților din care fac parte, ceea ce va crește gradul de conformare a cetățenilor.

Ludovic Orban:Dacă candidații sunt responsabili și respectă regulile, vor fi un exemplu pentru susținătorii lor

Întrebat duminică seara, la ”Dosar de politician”, ce garanții le dă alegătorilor că alegerile locale se vor desfășura în bune condiții, Ludovic Orban a răspuns: ”Noi am stabilit câteva reguli simple. În ceea ce privește desfășurarea campaniei, am obligat candidații și susținătorii lor să poarte mască, să nu facă campanie în grupuri mari, obligația de igienizare a mâinilor, mai ales în distribuirea materialelor. De asemenea, am limitat la maximum 100 de persoane adunările publice. Participanții trebuie să păstreze distanța fizică, să poarte mască. Dacă candidații sunt responsabili și respectă regulile, vor fi un exemplu pentru susținătorii lor și cred că asta poate să crească gradul de conformare al oamenilor”.

Orban:Dacă se respectă regulile, riscul de transmitere a virusului în timpul campaniei și în cursul procesului electoral este minim

Cât despre ziua votului, Orban a declarat că Guvernul va adopta pe 15 septembrie, Hotărârea privind prelungirea stării de alertă, care va include și măsurile ce vor trebui respectate pe 27 septembrie, atunci când românii sunt așteptați la urne.

”În ceea ce privește ziua votului, asta vom reglementa în HG privind prelungirea stării de alertă, în data de 15 septembrie. (…) În primul rând, solicitarea de organizare a secțiilor de votare în locuri mai spațioase, purtarea măștii, limitarea numărului de persoane care să intre simultan în secția de votare, obligativitatea dezinfecției la intrare și la ieșire”, a precizat prim-ministrul.

De asemenea, întrebat dacă există riscul ca unii alegători să nu poată vota, Ludovic Orban a răspuns: ”Nu cred. Vom stabili și spații de așteptare afară, cu păstrarea distanței fizice. Încercăm să fluidizăm procesul electoral, să nu apară mari aglomerații. Dacă se respectă aceste reguli, din punctul meu de vedere, riscul de transmitere a virusului în timpul campaniei și în cursul procesului electoral este minim”.

Referindu-se la regula potrivit căreia, alegătorii vor trebui să își dea jos masca pentru câteva secunde pentru a putea fi identificați în secțiile de votare, Orban a precizat: ”Asta e principala problemă, încă ne gândim cum soluționăm această problemă. Acum e campionat de făcut buletine, sunt diferite mutări, se fac vize de flotant. A fost campionat”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”
21:43 - Ludovic Orban: Sunt pregătit să îmi asum răspunderea guvernării / Dacă va exista posibilitatea de a discuta din nou despre portofolii, eu sunt deschis / Nominalizarea miniștrilor e apanajul formațiunilor (VIDEO)