Macron a refuzat testarea la Moscova de teamă că rușii i-ar putea fura ADN-ul. Vladimir Putin îi oferise două variante

Macron a refuzat testarea la Moscova de teamă că rușii i-ar putea fura ADN-ul. Vladimir Putin îi oferise două variante
Lui Macron i-a fost teamă ca rușii să nu-i fure ADN-ul, sub pretextul testării Covid premergătoare discuțiilor diplomatice dintre cei doi lideri / Foto: @EmmanuelMacron (Twitter)

Președintele francez Emmanuel Macron a refuzat cererea Kremlinului de a face un test rusesc pentru COVID-19 când a sosit să-l vadă pe președintele Vladimir Putin săptămâna aceasta, pentru a împiedica Rusia să-i obțină ADN-ul, au declarat două surse din anturajul lui Macron pentru Reuters.

Drept urmare, șeful statului francez a fost ținut la distanță de liderul rus în timpul discuțiilor îndelungate despre criza din Ucraina.

Ei au fost fotografiați la capetele opuse ale unei mase atât de lungi, încât a provocat comentarii satirice pe rețelele de socializare și speculații, inclusiv din partea diplomaților, că Putin ar vrea să trimită un mesaj ascuns.

Lui Macron i s-a dat de ales înainte de vizita oficială

Dar două surse care cunosc protocolul de sănătate al președintelui francez au declarat pentru Reuters că lui Macron i s-a dat de ales: fie să accepte un test PCR făcut de autoritățile ruse și să i se permită să se apropie de Putin, fie să refuze și să fie obligat să respecte normele sociale mai stricte de distanțare.

„Știam foarte bine că asta înseamnă lipsa unei strângeri de mână și folosirea unei mese lungi în cadrul discuțiilor. Totuși, nu am putut accepta ca ei să pună mâna pe ADN-ul președintelui”, a declarat una dintre surse.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că Macron a refuzat testul și a spus că Rusia nu are nicio problemă cu acest lucru, dar asta înseamnă că este necesară o distanță de 6 metri față de Putin pentru a proteja sănătatea liderului de la Kremlin.

„Nu există politică în decizia asta, nu interferează în niciun fel cu negocierile”, a spus el.

Președintele Franței se testate totuși de două ori înainte să îl întâlnească pe Putin

O a doua sursă din anturajul lui Macron a spus că a făcut, în schimb, un test PCR francez înainte de plecare și un test antigen când a ajuns în Rusia, dar realizat de către medicul său personal.

„Rușii ne-au spus că Putin trebuie să fie ținut într-o bulă strictă de sănătate”, a spus a doua sursă.

Întrebat în mod specific despre temerile legate de furtul ADN, biroul lui Macron a spus: „Președintele are medici care definesc împreună cu el regulile care sunt acceptabile sau nu în ceea ce privește propriul protocol de sănătate”.

Joi, la trei zile după ce Macron și Putin au avut întâlnirea diplomatică, liderul rus l-a primit pe președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev. Cei doi bărbați și-au dat mâna și s-au așezat unul lângă celălalt, despărțiți doar de o măsuță de cafea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - Stelian Tănase: Coaliția va rezista cât va dori Klaus Iohannis. N-ar fugi niciunul, că e de furat mult (VIDEO)
23:53 - Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)
23:21 - Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)
23:00 - Simona Halep, campioană la Toronto după ce a învins-o pe Beatriz Haddad Maia / Românca urcă pe locul 6 WTA
22:30 - Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)
22:05 - Ludovic Orban: Banii primiți la rectificare nu o să îi ajungă Ministerului Energiei să compenseze nici măcar pe luna aprilie. Se vor crea niște blocaje în lanț. O să rămânem fără furnizori (VIDEO)
21:46 - Ludovic Orban: Toată politica guvernamentală este dictată de PSD, partidul care face legea în guvernare. Nici nu mai există ceea ce se numea PNL. Nu există pic de liberalism în această guvernare (VIDEO)
21:31 - Ludovic Orban: Noile măsuri fiscale îi afectează pe toți românii. Nu mai există nimic din ceea ce este liberal astăzi în PNL. Un om de dreapta nu poate să mai aibă încredere în PNL, e ca și cum ar vota cu PSD (VIDEO)
21:01 - Un copil de un an și jumătate a căzut într-un lac Harghita: „Este în stare de inconștiență, dar respiră”
20:44 - Șofer urmărit de polițiști în traficul din București. A fost prins după ce s-au tras focuri de avertisment. Bărbatul a avariat o mașină de poliție și a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest