Macron se confruntă cu prima grevă majoră de când a fost reales. Sindicatele se opun reformei pensiilor

Macron se confruntă cu prima grevă majoră de când a fost reales. Sindicatele se opun reformei pensiilor
Foto: Bestimage / Aur

Școlile, trenurile și întreprinderile franceze vor fi afectate joi de prima grevă majoră declanșată de la realegerea președintelui Emmanuel Macron în aprilie, în timp ce sindicatele fac presiuni pentru majorarea salariilor și încetarea reformei planificate a pensiilor.

Insistența sa de a crește vârsta de pensionare de la nivelul actual de 62 de ani a stârnit sindicatele

Macron a aprobat creșteri salariale pentru funcționarii publici și profesori și a pus în aplicare una dintre cele mai generoase plase de siguranță antiinflație din Europa, care a limitat prețurile la energie pentru gospodării și a ținut în frâu inflația.

Dar insistența sa de a crește vârsta de pensionare de la nivelul actual de 62 de ani – una dintre principalele sale promisiuni din campania de realegere – a stârnit sindicatele și alți adversari de stânga și rămâne în general nepopular în întreaga țară.

„Ne opunem amânării vârstei de pensionare pentru că o considerăm o aberație în condițiile în care există atât de mulți șomeri în această țară”, a declarat marți Philippe Martinez, șeful CGT, pentru postul de televiziune BFM.

„Menținerea persoanelor care au un loc de muncă la locul de muncă înseamnă că cei care nu au niciunul nu-l pot găsi”, a adăugat el.

În pofida avertismentelor aliaților privind riscul de eșec, Macron a însărcinat guvernul său cu creșterea vârstei de pensionare de la 62 de ani, vârsta actuală, una dintre cele mai scăzute din Europa, modificările urmând să intre în vigoare anul viitor.

Unii dintre politicieni spun că Macron a declarat război social cetățenilor

„Dacă președintele insistă să declare un război social poporului, vom răspunde cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, a scris miercuri pe Twitter liderul parlamentar al formațiunii politice Franța neînduplecată (LFI), Mathilde Panot.

Greva de joi a fost convocată de CGT, al doilea sindicat ca mărime din Franța, cu sprijinul partenerilor mai mici Solidaires și FSU.

Influentul sindicat CFDT și sindicatele FO au refuzat să participe, subliniind diviziunile din mișcarea sindicală a țării, cândva formidabilă, care s-a luptat să oprească reformele economice și de securitate socială ale lui Macron de când a venit la putere în 2017.

Aproximativ una din 10 școli din Paris este de așteptat să se închidă joi pentru o zi, în timp ce 300 vor fi închise în zona sudică Bouches-du-Rhone, care include Marsilia.

Căile ferate SNCF și sistemul de metrou RATP din Paris se pregătesc, de asemenea, pentru perturbarea serviciilor, în timp ce angajații gigantului petrol și gaze TotalEnergies sunt în grevă de marți.

Urmăriți B1TV.ro și pe