MAE cere clarificări autorităților britanice privind datele potrivit cărora controalele la frontieră ar viza în special românii

MAE cere clarificări autorităților britanice privind datele potrivit cărora controalele la frontieră ar viza în special românii
Foto: Pixabay

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a solicitat, prin Ambasada României la Londra, clarificări privind statisticile conform cărora controalele autorităţilor de frontieră ar viza în special cetăţeni români.

The Guardian a relatat miercuri că peste 60% dintre cetăţenii statelor UE opriţi şi chestionaţi de autorităţile vamale în porturile britanice după Brexit sunt români.

”Ministerul Afacerilor Externe s-a sesizat cu privire la datele statistice apărute în presa britanică referitor la controalele autorităților de frontieră britanice care ar viza cu precădere cetățeni români și a solicitat prin Ambasada României la Londra clarificări la nivelul Home Office. Ambasada României la Londra urmează să prezinte elementele rezultate din interacțiunea cu Home Office și Delegației UE în plan local, precum și să semnaleze preocupările la nivelul Foreign, Development and Commonwealth Office. În egala măsură, Ministerul Afacerilor Externe a transmis preocuparea față de această situație de fapt și Ambasadei Regatului Unit în România, cu solicitarea de clarificare de către autoritățile britanice a situației”, se arată în comunicatul MAE.

De asemenea, MAE a solicitat o abordare proporțională, echilibrată, din partea autorităților britanice la momentul dispunerii și efectuării controalelor la frontieră în raport cu cetățenii români, în spiritul relațiilor bilaterale apropiate, precum și de o manieră similară celor dispuse și față de cetățenii celorlalte state membre UE.

”Asigurarea unui tratament nediscriminatoriu cetățenilor români în Regatul Unit în raport cu cetățenii celorlalte state membre UE, constituie o preocupare constantă a instituției și a conducerii MAE, în contextul noilor relații generate de ieșirea Regatului Unit din UE”, arată ministerul.

Potrivit sursei citate, datele oficiale ar indica faptul că în primele şase luni ale acestui an 7.249 de călători au fost opriţi la sosirea în porturile Regatului Unit venind cu feriboturi sau prin Eurotunel. Dintre aceştia, 4.482 sunt români, în timp ce, de exemplu, bulgari în aceeaşi situaţie au fost numai circa 600, iar polonezi aproximativ 400.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:52 - Marcel Ciolacu, despre decizia BEC privind Dreapta Unită: N-am comentat niciodată nicio decizie a niciunui magistrat. Din BEC fac parte șapte judecători de la Înalta Curte. S-a apucat Ciolacu să îi sune? Nu știu cum îi cheamă
23:27 - Marcel Ciolacu, despre interdicțiile lui George Simion: E o decizie administrativă întemeiată. Nu țin de unirea României cu Moldova, că presupun că România n-a vrut să se unească și cu Ucraina
23:09 - Ludovic Orban: Voi depune plângere penală împotriva premierului Ciolacu, a ministrului Justiției și a celorlalți miniștri care au contrasemnat OUG privind alegerile. Voi depune și împotriva lui Renate Weber dacă nu o atacă la CCR (VIDEO)
22:50 - Simona Halep a aflat numele adversarei din primul tur de la Miami Open. Duel de foc cu un fost număr 2 mondial
22:36 - Marcel Ciolacu: Avem un proiect comun cu Comisia Europeană, va fi cea mai modernă fabrică de pulberi pe teritoriul României. E o investiție de aproape 400 de milioane de euro / Este exclus ca România să fie atacată armat de Rusia
22:12 - Dreapta Unită atacă decizia BEC la Înalta Curte. Cătălin Drulă: Pe umerii judecătorilor stă o decizie foarte importantă pentru democrația românească / Un reprezentant ÎCCJ din BEC a fost de acord cu aprobarea Alianței (VIDEO)
21:51 - Ludovic Orban: Nu există niciun motiv legal pentru a respinge înregistrarea alianței Dreapta Unită. Ceea ce face actuala putere afectează grav democrația (VIDEO)
21:36 - Eugen Tomac condamnă decizia BEC: „Reprezentantul PSD cere expres excluderea PMP și a Dreptei Unite din competiția electorală, ceea ce este inacceptabil și un derapaj antidemocratic fără precedent” (VIDEO)
21:22 - Ludovic Orban: Ceea ce s-a întâmplat cu PMP este absolut inacceptabil / Cătălin Drulă: Eugen Tomac are o vină clară în ochii actualei puteri, a vrut să rămână în această Dreaptă Unită împotriva PSD-ului galben și PSD-ului roșu (VIDEO)
21:08 - Cătălin Drulă: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă își doresc să nu existe Dreapta Unită. Toate instituțiile statului sunt folosite împotriva USR, PMP și Forța Dreptei (VIDEO)