Mai ceva ca Lumina Învierii: 8000 de avioane se pregătesc să ducă VACCINUL COVID-19 în toate colţurile lumii. Este cea mai mare PROVOCARE din istoria transportului aerian

Mai ceva ca Lumina Învierii: 8000 de avioane se pregătesc să ducă VACCINUL COVID-19 în toate colţurile lumii. Este cea mai mare PROVOCARE din istoria transportului aerian

Deşi nu avem încă vaccinul gata, transportatorii aerieni plănuiesc livrarea lui. Distribuirea la nivel mondial al leacului pandemic va fi „cea mai mare provocare din istoria transporturilor”, potrivit industriei aeronautice, citate deBBC.

8.000 de aeronave Boeing 747 „Jumbo Jet”, ar fi necesare pentru livrarea vaccinului pe toate meridianele, a anunțat Asociația Internațională pentru Transport Aerian (IATA).

Deşi nu se ştie când şi de unde va fi livrat vaccinul, IATA deja colaborează cu linii aeriene, aeoporturi, organizații de sănătate și companii farmaceutice, pentru a pune la punct un plan global de livrare.

Planul de distribuție porneşte de la premisa că va fi nevoie de o singură doză de vaccin pentru fiecare persoană.

„Livrarea în siguranță a vaccinului pentru COVID-19 va fi misiunea secolului pentru industria de transport aerian. Însă acest lucru nu se va întâmpla fără o planificare în avans, iar acum este momentul pentru a face aceste planuri”, a declarat Alexandre de Juniac, CEO-ul IATA.

Condițiile în care se transportă un vaccin

Deși odată cu pandemia şi scăderea numărului de pasageri, multe companii aeriene s-au axat pe transportul de marfă, sunt puţine avioane care îndeplinesc condiţiile necesare transportării unui vaccin.

Pentru a fi livrate în condiţii optime, dozele de vaccin au nevoie de o temperatură ambientală între 2 și 8 grade Celsius. Iar anumite vaccinuri ar putea necesita chiar temperaturi de îngheț.

„Cunoaștem procedurile, dar trebuie să le extindem la nivelul care va fi necesar”, a declarat Glyn Hughes, șeful operațiunilor cargo IATA.

Transportatorii aerieni estimează că zborurile către anumite zone vor fi critice, din cauza situaţiei geo-politice.

Pe lângă transportul vaccinului la temperaturi scăzute, securitatea este o altă problemă. „Vaccinurile vor fi bunuri valoroase. Trebuie făcute aranjamente astfel încât transporturile să fie sigure”, a mai comunicat IATA.

Livrarea în Africa, dificil de realizat

Livrarea unui vaccin în întreaga Africă ar fi imposibilă în acest moment, potrivit IATA, din cauza lipsei capacității de transport, a dimensiunii continentului și formalităților complexe de la granițe.

Transporturile vor avea nevoie de „precizie militară” și va fi nevoie de o rețea de depozite de refrigerare pentru păstrarea dozelor.

Ultima oră
13:27 - Evoluția epidemiei, tot mai îngrijorătoare: Peste 11.000 de cazuri noi și 208 decese. Una dintre victime, o femeie de 28 de ani, nevaccinată. La ATI sunt internați 1.267 de pacienți cu COVID-19, printre care și 17 minori
13:27 - Chef Adi Hădean, mesaj la finalul sezonului de pe litoralul românesc: „Ăştia-s oamenii pe care nu vreau să-i am oaspeţi şi nici să fiu oaspetele lor”
13:21 - Ariston Genus One, cele mai bune centrale termice pe gaz
13:14 - Camera Deputaților a respins proiectul de lege privind parteneriatul civil
13:13 - Florin Roman: E evident că moțiunea celor de la USR și AUR a fost depusă neregulamentar. Suntem în situația de a avea două moțiuni active la ora actuală în Parlament (VIDEO)
13:12 - Ce a spus Smiley despre sosia Laurei Cosoi de la emisunea Superstar. “Am gusturi bune la femei”
13:06 - Emma Răducanu este aşteptată, alături de Simona Halep, la Cluj-Napoca. Transylvania Open 2021 adună mari nume din topul WTA
13:01 - Marcel Ciolacu: Alegerile anticipate sunt singura varianta. Nu credeam că se poate reseta coaliția (VIDEO)
13:01 - Marcel Ciolacu: Dacă trece moțiunea depusă de USR PLUS și AUR, Florin Cîțu va sesiza din nou CCR și va reveni prim-ministru. Cei care au depus-o trebuie să o retragă (VIDEO)
12:48 - Augustin Zegrean, despre decizia CCR privind moțiunea de cenzură: Este o decizie înțeleaptă ca de obicei. Nu se întâmplă ce au sperat guvernanții că această moțiune va fi scoasă de pe ordinea de zi (VIDEO)