Mai multe rachete au aterizat lângă palatul prezidențial afgan din Kabul. Atacul conincide cu ofensiva declanșată de talibani pe fondul retragerii aliate din Afganistan (VIDEO)

Mai multe rachete au aterizat lângă palatul prezidențial afgan din Kabul. Atacul conincide cu ofensiva declanșată de talibani pe fondul retragerii aliate din Afganistan (VIDEO)
Președintele afgan Ashraf Ghani, la palatul prezidențial din Kabul, în timpul ceremoniei de învestitură din 9 martie 2020. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Mai multe rachete au aterizat lângă reședința prezidențială afgană din Kabul, în timpul rugăciunilor pentru festivalul musulman Eid al-Adha. Deocamdată, nu au fost raportate victime și atacul nu a fost revendicat de nimeni, transmite Al Jazeera.

Președintele Ashraf Ghani a mers mai departe cu ceremonia, în ciuda multiplelor explozii din zonă, arată imaginile difuzate de televiziuni.

Rachetele, lansate marți dimineață, s-au auzit puternic în zona care găzduiește palatul prezidențial și o serie de ambasade, printre care și misiunea diplomatică americană.

Ulterior, Ashraf Ghani a ținut un discurs în fața celor prezenți.

Cel puțin trei rachete au aterizat în capitala afgană, pe când orașul marca debutul festivalului musulman Eid al-Adha, spune Mirwais Stanekzai, purtător de cuvânt al Ministerului afgan de interne.

„Astăzi, inamicii Afganistanului au lansat rachete în diferite zone ale orașului Kabul”, a precizat Stanekzai.

„Toate rachetele au lovit în trei zone diferite. Conform informațiilor noastre inițiale, nu avem victime. Echipa noastră investighează”, a continuat el.

Nu e prima oară când rachetele iau în vizor palatul prezidențial afgan din Kabul

Ultimul atac de acest gen a avut loc în decembrie 2020, iar rachetele de marți coincid cu ofensiva majoră pe care au declanșat-o talibanii pe fondul retragerii aliate din Afganistan, retragere care va fi finalizată în 31 august. Armata României și-a încheiat și ea misiunea în această țară, iar momentul va fi marcat printr-o ceremonie desfășurată la București în 21 iulie.

În ciuda cutumei din anii precedenți, talibanii nu au decretat un armistițiu pentru sărbătoarea Eid, deși societatea civilă afgană și comunitatea internațională au lansat apeluri urgente de încetare a luptelor.

De altfel, luni, 15 misiuni diplomatice și reprezentantul NATO la Kabul solicitau talibanilor să oprească ofensiva, la doar câteva ore după ce grupul și guvernul afgan eșuau în a ajunge la un armistițiu în cadrul negocierilor de la Doha.

„Ofensiva talibană este în directă contradicție cu revendicarea lor de a sprijini o soluție negociată”, se arată în comunicat.

„A condus la pierderea de vieți afgane nevinovate, inclusiv prin ucideri țintite, strămutare a populației civile, furturi și incendieri de clădiri, destructurare a infrastructurii vitale și prin afectarea rețelelor de comunicații”, se mai arată în același comunicat.

Timp de câteva luni, cele două părți s-au reunit în capitala Qatarului, însă discuțiile au produs prea puține rezultate.

Cele două părți au emis duminică o declarație comună, prin care au anunțat că au ajuns la o „soluție justă” și că discuțiile vor continua și în această săptămână.

„Am convenit, de asemenea, că negocierile nu ar trebui să ia pauză”, a adăugat Abdullah Abdullah, supervizorul delegației afgane.

Ultima oră
20:10 - CSM anunţă declanşarea concursurilor de admitere în INM şi magistratură
20:09 - Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană: Localnicii doreau să lucreze în continuare la exploatare minieră. Dacă România nu vrea să pună în valoare rezerva sa de aur și argint, respectăm decizia (VIDEO)
19:47 - Șofer filmat în timp ce merge pe contrasens pe Autostrada Transilvania. Poliția îl caută
19:40 - Kelemen Hunor, despre desființarea SIIJ: Coaliția continuă discuțiile. Astăzi nu am depășit blocajul
19:39 - Un avion s-a prăbușit în apropierea unui teren de golf în SUA. Nu există supraviețuitori
19:15 - Kelemen Hunor: Eu aș fi de acord cu măsuri mult mai dure pentru stimularea vaccinării. Trebuie să reducem cât de mult posibil efectul valului 4
19:13 - Stelian Ion: Lansăm în dezbatere publică modificările aduse Codului penal și Strategia Naţională Anticorupţie pentru perioada 2021-2025
18:52 - Premierul Florin Cîţu a discutat cu secretarul pentru Comerţ al SUA: „Am exprimat angajamentul României faţă de agenda noastră comună de prosperitate şi democraţie”
18:51 - Pavel Popescu desființează speculațiile despre cazul fostei dansatoare din buric: „Este un scenariu mizerabil creat în spațiul public. A apărut pe site-ul deținut de contracandidatul meu. Nero, când a părăsit Roma, a dat foc Romei” (VIDEO)
18:25 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, propune recompense pentru vaccinați și interzicerea persoanelor nevaccinate în spaţii publice neesenţiale, în weekend