Maia Sandu ține legătura cu Angela Merkel chiar și după plecarea acesteia din funcție. Ce i-a recomandat ex-cancelarul Germaniei

Maia Sandu ține legătura cu Angela Merkel chiar și după plecarea acesteia din funcție. Ce i-a recomandat ex-cancelarul Germaniei
Foto: Hepta/Bestimage / Aur.

Maia Sandu a avut o discuție telefonică cu ex-cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Cele două politiciene au vorbit luni, 20 iunie, despre parcursul european al Republicii Moldova, precum și opinia Comisiei Europene, prin care statelor membre ale UE li se recomandă ca, la Consiliul European din 23 și 24 iunie, să acorde Moldovei statutul de candidat pentru aderarea la UE.

Autoritățile de la Chișinău, sprijinite de  cancelarul german

Potrivit tv8, Sandu și Merkel au mai  vorbit și despre procesul de reforme din țara vecină,  care sunt esențiale pentru avansarea procesului de integrare europeană.

La rândul său, președinta Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul oferit Republicii Moldova de-a lungul anilor de Germania, inclusiv în perioada mandatului de cancelar al Angelei Merkel.

Unele state sunt împotriva extinderii Uniunii Europene

Maia Sandu susține că unele țări membre sunt împotriva extinderii Uniunii Europene: „Reținerile în general, țin de atitudinea unor state membre în raport cu procesul de extindere a UE și sunt foarte multe discuții.

În primul rând, odată cu extinderea UE, dacă se păstrează acest principiu al unanimității deciziilor, se complică procesul de luare a deciziilor și clar că dacă mai vin state noi, atunci mai depind de un stat, două, de trei.

Am văzut discuții la Bruxelles despre faptul că trebuie să se schimbe acest principiu, să nu mai existe această unanimitate, dar nu există încă acest consens, nu toate țările sunt gata să renunțe la acest drept de veto asupra deciziilor UE. (…)

Nu știu dacă există o claritate a tuturor scenariilor. Eu mi-aș asuma riscul să deosebesc două opțiuni. Deci, o opțiune în care se spune statut de țară candidat, dar mai faceți abcde și după care începem următoarele procese sau mergeți acasă, aveți o listă mai lungă de teme de făcut, după care reveniți cu solicitarea de statut de țară candidat. (…) Avem două țări importante care au spus destul de clar, și-au exprimat susținerea”, a explicat Maia Sandu, citată de tv8.

Urmăriți B1TV.ro și pe