Mamele marinarilor de pe Moskva spun că li s-a cerut să semneze că aceștia au murit într-un „accident”

Mamele marinarilor de pe Moskva spun că li s-a cerut să semneze că aceștia au murit într-un „accident”
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ria Novosti

Două mame ale unor marinari ruși din cadrul echipajului navei amiral Moskva au povestit că li s-a cerut să semneze că moartea fiilor lor a fost cauzată de un accident, conform  The New Voice of Ukraine.

Declarații despre marinarii echipajului navei amiral Moskva

Jurnaliștii de la Novaia Gazeta au stat de vorbă cu două mame ale unor marinari de pe Moskva. Conform acestora, după o lună de la scufundarea Moskvei, ministerul rus al Apărării admite moartea unui singur membru al echipajului, iar alți 27 sunt dați dispăruți.

În schimb, familiile marinarilor care au murit pe navă au confirmat decesul a cel puțin 40 de persoane, conform bilanțului prezentat de jurnaliștii de la Novaia Gazeta.

Potrivit unei mame intervievate de jurnaliști, aceasta a spus că a fost chemată la un birou de recrutare din Crimeea unde i s-a spus că fiul ei se află pe lista marinarilor dați dispăruți.

„Murtazaev, Muhammed Serverovici, care a servit ca recrut, a fost dat dispărut după un accident pe mare în care a fost implicat crucișătorul Moskva pe 13 aprilie 2022”, se arată în scrisoarea.

Cele două femei au povestit că ministerul rus al Apărării le-au cerut părinților ai căror fii au murit, sau au fost dați dispăruți să semneze acte prin care să recunoască că întâmplarea cu nava Moskva  a fost un „accident” și că nu au luat parte la „operațiunea militară specială” din Ucraina.
„Mi s-a spus că fiul meu nu este nici pe lista celor dați dispăruți, nici pe a celor care sunt răniți sau care au murit”, le-a spus una dintre mame celor de la Novaia Gazeta, conform Hotnews.ro.

Autoritățile din Rusia nu vor plăti despăgubire familiei unui marinar mort pe crucișătorul Moskva

În același context, la începutul lunii autoritățile din Rusia, au anunțat membrii familiei unui marinar mort de pe crucișătorul Moskva, că statul nu le va oferi nicio despăgubire, pentru că nava de război nu s-a scufundat în timpul unei acțiuni militare, ci din greșeală, conform Kyiv Independent.

Această hotărâre elimină familia Shkrebets de la beneficiile familiei supraviețuitoare, inclusiv cele 12 milioane de ruble, care au fost promise rudelor soldaților, de către  Vladimir Putin într-un discurs național, făcut pe 3 mai.

Urmăriți B1TV.ro și pe