Manifestații față de certificatul de vaccinare în mai multe orașe din Franța. Confruntări între protestatari şi forţele de ordine (VIDEO)

Manifestații față de certificatul de vaccinare în mai multe orașe din Franța. Confruntări între protestatari şi forţele de ordine (VIDEO)
Foto: Hepta - DPA Images / Julien Mattia

Pașaportul de vaccinare a scos în stradă, sâmbătă, mii de francezi. În Paris au avut loc incidente între protestatari și forțele de ordine. Acestea din urmă au folosit gazele lacrimongene.

Recent, Adunarea Naţională a Franţei a adoptat proiectul de lege ce transformă paşaportul sanitar în paşaport de vaccinare. Legea mai are nevoie de votul Senatului.

Manifestațiile au loc și în contextul în care președintele Emmanuel Macron a recunoscut deschis că strategia guvernului său e de a-i călca pe nervi pe nevaccinați.

Proteste față de certificatul de vaccinare, în Franța

În Paris, manifestanții și forțele de ordine s-au confruntat, iar acestea din urmă au folosit gazele lacrimogene, scrie presa locală.

Confruntări au existat și pe străzile din Toulouse, unde alte câteva mii de persoane au manifestat împotriva certificatului de vaccinare.

La Montpellier, protestatarii au încercat să urce pe porţile Prefecturii, iar forțele de ordine au intervenit.

În Franța, certificatul sanitar devine certificat de vaccinare

Săptămâna aceasta, Adunarea Naţională a adoptat proiectul de lege ce transformă paşaportul sanitar în paşaport de vaccinare. Proiectul va ajunge la vot în Senat.

Odată intrat în vigoare, persoanele de peste 12 ani vor trebui să facă dovada vaccinării pentru a participa la activităţi recreative au pentru a intra în restaurante şi baruri, târguri şi transportul public interregional. Testul negativ va fi acceptat doar pentru accesul către instituţiile şi serviciile de sănătate.

Deputaţii au introdus un amendament prin care au majorat de la 12 la 16 ani vârsta de la care va fi necesar certificatul de vaccinare pentru ieşirile cu şcoala sau activităţi extraşcolare.

Macron a spus că vrea să-i enerveze pe nevaccinați

Recent, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că vrea să-i enerveze pe nevaccinați: „Nu vreau să enervez poporul francez, dar, în ceea ce-i privește pe cei nevaccinați, chiar vreau să-i enervez. Vom continua să facem asta până la capăt. Asta e strategia”.

El a precizat apoi că-și menține afirmațiile și că autoritățile au obligația de a impune restricții nevaccinaților, pentru a-i proteja pe cei peste 90% dintre francezi care sunt vaccinați.

Urmăriți B1TV.ro și pe