Parlamentul francez a aprobat permisul de vaccinare al lui Emmanuel Macron. Doar cei vaccinați anti-COVID vor putea folosi trenul

Parlamentul francez a aprobat permisul de vaccinare al lui Emmanuel Macron. Doar cei vaccinați anti-COVID vor putea folosi trenul
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Lemouton Stephane/Pool/ABACA

Parlamentul Franței a aprobat joi planurile președintelui Emmanuel Macron pentru un permis de vaccin pentru a ajuta la stoparea răspândirii variantei Omicron, după o dezbatere tumultoasă generată de comentariile lui Macron conform cărora ar vrea să-i „enerveze” pe cei nevaccinati, relatează Reuters.

Testul negativ va fi insuficient

Macron a declarat pentru ziarul Le Parisien la începutul acestei săptămâni că vrea să complice atât de mult viața celor care refuză vaccinul împotriva COVID-19, strângându-i din locurile publice, încât vor ajunge să se vaccineze.

Limbajul peiorativ al lui Macron, cu abia trei luni înainte de alegerile prezidențiale, a fost văzut pe scară largă ca un lucru calculat din punct de vedere politic, exploatând o frustrare publică față de cei nevaccinați.

Mai mult de 90% dintre cei peste 12 ani au primit cel puțin două doze, arată datele guvernamentale. Ministrul Sănătăţii, Olivier Veran, a declarat că un număr record de persoane s-au vaccinat cu cel puțin o doză, miercuri, după ce comentariile lui Macron au fost publicate.

Oamenii din Franța au fost nevoiți de câteva luni să prezinte fie dovada vaccinării, fie un test negativ COVID-19 pentru a intra în locuri precum cinematografe, cafenele, dar și pentru a folosi mijloacele de transport în comun. Dar, odată cu creșterea infecțiilor cu variantele Delta și Omicron, guvernul a decis să renunțe la opțiunea de testare în noul proiect de lege.

Record de îmbolnăviri în Franța, în ciuda ratei ridicate de vaccinare

Prim-ministrul Jean Castex a declarat că țările care au făcut vaccinarea imperativă, cum ar fi Italia și Austria, au rate de vaccinare mult mai scăzute decât Franța.

Castex a mai spus că Franța este pregătită să se îndrepte către o a patra doză de vaccin anti-COVID, atunci când va fi momentul potrivit.

Miercuri, Franța a înregistrat un record de peste 332.000 de cazuri noi de COVID-19, în ultimele 24 de ore, și încă 246 de decese asociate cu virusul Sars-Cov-2.

Urmăriți B1TV.ro și pe