Manifestul propagandistic al lui Vladimir Putin: Rușii și ucrainenii sunt un singur popor. Kievul pur și simplu nu are nevoie de Donbas. România a ocupat Basarabia și Bucovina de Nord

Manifestul propagandistic al lui Vladimir Putin: Rușii și ucrainenii sunt un singur popor. Kievul pur și simplu nu are nevoie de Donbas. România a ocupat Basarabia și Bucovina de Nord
Președintele rus Vladimir Putin susține, într-un articol, că ucrainenii sunt o parte inseparabilă a națiunii ruse și că România a ocupat Basarabia și Bucovina de Nord. Foto: Hepta - Aleksey Nikolskyi

Un articol semnat de președintele rus Vladimir Putin și publicat pe site-ul Kremlinului trasează direcția acțiunilor Rusiei față de Ucraina, Belarus și NATO, alianța nord-atlantică fiind definită drept „principalul dușman”.

Putin susține că ucrainenii sunt o parte străveche, inseparabilă a națiunii ruse. De altfel, articolul e dedicat tezei conform căreia rușii, ucrainenii, dar și bielorușii sunt același popor.

Liderul de la Kremlin face trimitere și la Basarabia și Bucovina de Nord, despre care spune că „au fost ocupate” de către România în 1918, la finalul Primului Război Mondial.

Vladimir Putin, despre Ucraina

Potrivit articolului „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”, rușii, ucrainenii și belarușii sunt același popor, cu o istorie comună de o mie de ani și cu similarități de limbă, culturale și religioase.

În articol se mai arată că legătura dintre ruși și ucraineni e organică și orice încercare de a o rupe, sub influența unor actori externi, va duce „inevitabil” la prăbușirea statalității Ucrainei.

Putin a mai scris că distrugerea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare catastrofă geopolitică din secolul XX. El a mai notat că o parte din teritoriul baltic a fost rus și că, de asemenea, au fost populate de ruși zona Galiției din centrul Europei și zone din Ucraina, Polonia și Ungaria.

Liderul de la Kremlin pune la îndoială legitimitatea granițelor actuale ale Ucrainei și susține că o mare parte din Ucraina ocupă ținuturi istorice rusești, precizând în același timp că „Rusia a fost jefuită” de teritorii de-a lungul timpului.

Acesta mai notează că desfășurarea infrastructurii NATO în Ucraina e doar o acoperire pentru preluarea economiei acestei țări și pentru exploatarea resurselor ei.

„Asistăm nu doar la o dependență completă, ci și la un control extern direct, inclusiv prin supravegherea autorităților ucrainene, a serviciilor de securitate și a forțelor armate de către consilieri străini (…) Vânzarea terenurilor agricole va fi următorul pas și este evident cine se va ocupa de acest lucru”, se mai arată în articolul „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”.

Vladimir Putin dă de înțeles că Rusia ar putea anexa Donbas

În articol, Vladimir Putin mai scrie că o mare parte din Ucraina modernă ocupă ținuturi istorice rusești și sugerează o posibilă nouă anexare: „Devin din ce în ce mai convins de un lucru. Kievul pur și simplu nu are nevoie de Donbas”.

Donbas înglobează Donețk și Lugansk, unde se află cea mai mare populație rusofonă din Ucraina.

Ce a scris Vladimir Putin despre România

Despre România, Putin scrie că „În 1940, Ucraina Sovietică a încorporat o parte din Basarabia, care a fost ocupată de România în 1918, precum şi Bucovina de Nord”.

De asemenea, în 1948 a fost încorporat și teritoriul insulei Șerpilor din Marea Neagră.

Președintele rus notează că „statele care au făcut parte din URSS ar trebui să revină acum la granițele pe care le aveau în momentul în care au intrat în Uniune”.