Marea Britanie: Fondatorul WikiLeaks va fi extrădat în SUA

Marea Britanie: Fondatorul WikiLeaks va fi extrădat în SUA
foto: Hepta.ro / Sputnik / Alex McNaughton

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, va fi extrădat în SUA, a anunțat joi Sajid Javid, ministrul de Externe din Marea Britanie, potrivit Agerpres.

„Există din partea SUA o cerere de extrădare, care se va afla mâine în faţa instanţei, dar ieri am semnat ordinul de extrădare şi l-am certificat, iar acest lucru va fi adus mâine în faţa judecătorilor”, a spus oficialul britanic, precizând pentru BBC că Assange (47 de ani) se află „pe bună dreptate în spatele gratiilor”.

Totuși, este de aşteptat ca avocaţii lui Julian Assange să conteste decizia ministrului Sajid Javid, deschizând astfel calea unei proceduri îndelungate în instanţele britanice.

SUA au cerut extrădarea lui Assange, acuzându-l de conspiraţie în vederea accesului ilegal la informaţii păstrate în calculatoare guvernamentale, infracţiune pasibilă de maximum cinci ani de închisoare, conform autorităţilor americane. Avocaţii australianului se tem însă că, în cazul în care extrădarea va avea loc, Julian Assange ar putea fi condamnat la 35 de ani de închisoare.

Julian Assange a fost arestat pe 11 aprilie la Londra după ce Ecuadorul i-a revocat azilul diplomatic datorită căruia fondatorul WikiLeaks a rămas timp de aproape şapte ani în ambasada ecuadoriană din capitala Marii Britanii. El se refugiase în 2012 la ambasada Ecuadorului de la Londra pentru a nu fi extrădat în Suedia, unde era acuzat de viol.