Marea Britanie impune companiilor de petrol și gaze o taxă excepțională după ce facturile la energie au crescut

Marea Britanie impune companiilor de petrol și gaze o taxă excepțională după ce facturile la energie au crescut
Foto. Pixabay

Ministrul de Finanţe din Marea Britanie, Rishi Sunak, a anunțat joi că va fi impusă o taxă față de companiile de gaze și petrol, pe când guvernul încearcă să înlăture criza costului vieţii din ţară, conform CNBC, citat de news.ro.

Marea Britanie impune companiilor de petrol şi gaze o taxă excepţională

”Sectorul petrolului şi gazelor naturale realizează profituri extraordinare nu ca rezultat al modificărilor recente ale asumării de riscuri sau al inovaţiei sau al eficienţei, ci ca rezultat al creşterii preţurilor mărfurilor la nivel mondial, determinate parţial de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Şi, din acest motiv, sunt înţelegător cu argumentul de a impozita aceste profituri în mod echitabil”, a declarat joi Sunak parlamentarilor din Camera Comunelor.

Decizia a fost luată pe fondul petrecerilor care au avut loc în Downing Street în timpul carantinei de Covid-19, respectiv presiunii asupra guvernului conservator de guvernământ pentru a ajuta mai mult populația. Cu toate acestea,  preţurile produselor de la alimente la combustibil înregistrează preţuri record, conform Hotnews.ro.

Noua taxă va fi percepută asupra profiturilor companiilor de petrol şi gaze la o rată de 25%. Aceasta va fi eliminată după ce preţurile produselor vor ajunge la niveluri mai normale.

Taxa impusă va ajuta la finanţarea unui pachet naţional de sprijin

Sunak a spus că guvernul impune ”o taxă temporară pentru profiturile energetice” cu o aşa-numită ”alocaţie pentru investiţii”, pentru a stimula firmele de petrol şi gaze să-şi reinvestească profiturile.

Parlamentarii opoziţiei au cerut de mai multe ori guvernului să impună o taxă unică companiilor mari din domeniul energiei, pentru că aceasta va ajuta la finanţarea unui pachet naţional de sprijin pentru gospodării.

L începutul lunii, marile companii britanici de petrol şi gaze BP şi Shell au anunțat profituri trimestriale semnificative, pentru că au beneficiat de creşterea preţurilor mărfurilor în timpul atacului armatei ruse în Ucraina.

În luna martie, Compania Shell a anunțat că își închide toate stațiile de carburanți din Rusia și stopează achiziția de petrol rusesc.

Shell a luat hotărârea de a închide toate stațiile de carburanți din Rusia și de a suspenda achiziția de petrol rusesc. Lanțul de aprovizionare va fi modificat pentru a elimina volumele importate din țara afectată de sancțiuni „cât mai repede posibil”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni