Marea Britanie, UE și SUA se vor implica în documentarea cazurilor de presupuse crime de război din Ucraina

Marea Britanie, UE și SUA se vor implica în documentarea cazurilor de presupuse crime de război din Ucraina
Război în Ucraina, ziua 71. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Yaghobzadeh Alfred/ABACA

SUA, UE și Marea Britanie au anunțat miercuri că au stabilit un mecanism comun pentru a ajuta autoritățile ucrainene să documenteze presupusele crime de război comise de Rusia, scrie aa.com.tr.

SUA se vor implica în investigarea crimelor împotriva umanității din Ucraina

Misiunea Atrocity Crimes Advisory Group (ACA) este „de a sprijini Unitățile pentru Crime de Război ale Oficiului Procurorului General al Ucrainei (OPG) în investigarea și urmărirea penală a crimelor legate de conflict”, a declarat grupul de națiuni într-un comunicat.

„ACA va consolida eforturile actuale ale UE, SUA și Marea Britanie de a spori responsabilitatea pentru crimele și atrocitățile comise în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în comunicat.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că misiunea va sprijini eforturile OPG „de a documenta, păstra și analiza dovezi ale crimelor de război și ale altor atrocități comise de membrii forțelor ruse în Ucraina, în vederea urmăririi penale”.

„ACA este un element esențial al angajamentului Statelor Unite ca cei responsabili pentru astfel de crime să fie trași la răspundere”, a adăugat el.

Secretarul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, a promis că se va asigura că cei responsabili pentru atrocitățile comise în Ucraina sunt trași la răspundere.

„Regatul Unit și-a luat deja un angajament clar de a sprijini Ucraina în investigațiile sale, inclusiv prin desfășurarea de experți în crime de război în regiune și prin eliberarea de fonduri suplimentare pentru a ajuta CPI (Curtea Penală Internațională) în investigațiile lor. Acum ne intensificăm eforturile prin această inițiativă de reper cu partenerii noștri din SUA și UE. Se va face dreptate”, a spus ea.

Rusia a fost acuzată că a comis crime de război în Ucraina, unde a început un război pe 24 februarie. Se estimează că aproape 4.000 de civili au fost uciși pe măsură ce războiul continuă.

Săptămâna trecută, CPI a trimis o echipă de 42 de membri în Ucraina pentru a investiga presupusele crime de război acolo.

Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI) a comunicat marţi desfăşurarea în Ucraina a unei echipe de 42 de anchetatori şi experţi, pentru a ancheta crimele comise în timpul invaziei produse de Vladimir Putin, informează AFP.

CPI a trimis în Ucraina cea mai mare echipă de anchetatori desfăşurată vreodată

Aceasta este cea mai mare misiune în termeni de efectiv trimisă vreodată în teren.

„Confirm astăzi că biroul meu a trimis o echipă formată din 42 de anchetatori, experţi în criminalistică şi alt personal de sprijin în Ucraina”, a declarat Karim Khan, menționând că este vorba despre „cea mai importantă misiune în termeni de efectiv trimisă vreodată în teren o singură dată”.

Pe data de 3 martie, procurorul şef CPI, a deschis o anchetă asupra acuzaţiilor de crime de război şi de crime împotriva umanităţii în Ucraina, după ce a primit aprobare din partea celor aproape 40 de state părţi.

Urmăriți B1TV.ro și pe