Marea Britanie va introduce un test de sânge care poate depista peste 50 de forme de cancer în formă incipientă

Marea Britanie va introduce un test de sânge care poate depista peste 50 de forme de cancer în formă incipientă

Marea Britanie va introduce anul viitor un test de sânge care ar putea identifica mai mult de 50 de forme de cancer în formă incipientă. În cazul în careva avea succes, testul de sânge, cunoscut sub numele de Galleri, ar putea revoluţiona diagnosticarea precoce a cancerului şi ar putea salva mii de vieţi, identificând simptomele suficient de rapid pentru ca tratamentul prompt să facă diferenţa între viaţă şi moarte.

Anglia va introduce un test de sânge care ar putea depista peste 50 de forme de cancer

Oamenii de știință se așteaptă ca testul de sânge Galleri să schimberegulile pentru diagnosticarea precoce și salvarea multor vieți, noteazăThe Guardian.

Autoritatea Națională de Sănătate (NHS) speră ca prin acest test de sânge să descopere cu ani înainte peste 50 de forme de cancer.

În situația în care se va dovedi că testul de sânge Galleri este eficient, ar putea revoluționa diagnosticul precoce alcanceruluiși ar putea salva multe vieți, identificând simptomele suficient de rapid pentru ca tratamentul prompt să facă diferența între viață și moarte.

„Depistarea precoce, în special pentru afecţiunile greu de tratat, cum ar fi cancerul ovarian şi pancreatic, are potenţialul de a salva multe vieţi. Prin urmare, acest test de sânge promiţător ar putea revoluţionaîngrijirea cancerului, ajutând alte mii de oameni să primească un tratament de succes”, a declarat Sir Simon Stevens, directorul executiv al NHS Anglia, Autoritatea Naţională de Sănătate.

În primă fază, testul de sânge va fi oferit către 165.000 de persoane din Anglia la mijlocul anului 2021, dintre care marea majoritate nu prezintă semne specifice bolii.

Cele 165.000 de persoane cărora li se va oferi testul vor avea vârste cuprinse între 50 și 79 de ani. Din ele, 140.000 vor fi fără simptome.

Acestea vor fi identificate din baza de date a NHS, selectate aleatoriu și invitate să se alăture procesului. Cei din studiu vor avea un test de sânge în fiecare an timp de trei ani pentru a verifica prezența unor creșteri maligne.

Celelalte 25.000 de persoane vor fi identificate de medicul lor de familie ca având posibile semne de cancer. Acestea vor trebui să dea o probă de sânge, precum și să aibă rezultatele testelor convenționale, cum ar fi o scanare CT sau RMN, pentru a accelera diagnosticul.

Dacă, în urma studiului, se va constata că testul de sânge poate detecta cancerul devreme, acesta va deveni disponibil publicului în decursul acestui deceniu, conform sursei citate.

Testul de sânge Galleri, care verifică modificările moleculare, a fost dezvoltat de Graal, o companie din California care folosește știința și tehnologia pentru a găsi modalități de identificare a cancerului în stadiile incipiente.

Aproximativ200.000 de englezi mor în fiecare an de cancer

Anual, în jur de200.000 de persoane mor de cancer în Marea Britanie.

Lord Prior, președintele NHS Anglia, speră ca prin această colaborare cu Graal va contribui la reducerea numărului de decese provocate de cancer.

„Multe dintre aceste persoane sunt diagnosticate prea târziu pentru ca tratamentul să fie eficient”, a spus el.

Testele ar putea ajuta NHS să-și atingă scopul de a crește procentul bolnavilor de cancer diagnosticați în stadiul 1 de la 50% la 75%.

Persoanele al căror cancer este detectat în acest stadiu au între 5 și 10 ori mai multe șanse de supraviețuire decât cele care sunt identificate doar în stadiul 4.

Lawrence Young, profesor de oncologie moleculară la Universitatea Warwick, a declarat că testul Galleri este unul dintre mai multe teste de sânge noi care au fost dezvoltate pentru a detecta cancerul în stadiu incipient.

O publicație din consorțiul Circulating-Free Genome Atlas, care examineazătestul Galleri la 6.689 de participanți,spune că acesta a generat rezultate foarte încurajatoare în mai mult de 50 de tipuri de cancer diferite, în diverse stadii de dezvoltare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
20:21 - Forțele ucrainene au recuperat două orașe din Herson și „avansează cu încredere spre Marea Neagră”. Harta prezentată de Rusia confirmă pierderile sale semnificative din regiune
20:13 - S-a votat! În UE se va folosi un singur tip de încărcător pentru toate telefoanele mobile, tablete, camere digitale sau laptopuri. Probabil că îl ai deja acasă
19:55 - Soțul cântăreței de muzică populară Lena Miclăuș a fost reținut într-un dosar amplu de braconaj
19:52 - Jurnalistul Alin Cristea, despre ancheta DIICOT: Am fost 9 luni coleg de dosar cu un domn arestat tocmai datorită articolului. Șeful de facto al Biroului Teritorial Brăila îmi spunea că am cam greșit când îl criticam pe șeful poliției (VIDEO)
19:28 - Ana-Maria Barnoschi va fi soția unui tânăr de la malul mării. Află cine i-a furat inima
19:24 - Prețul biletelor de tren ar putea să crească din anul 2023. Traian Preoteasa (CFR Călători): Vom analiza la sfârșitul anului pe bugetul viitor
19:23 - Spiritele se încing la „Sunt celebru, scoate-mă de aici!”. Ruxi i-a declarat „război” lui Cristi Mitrea: „Mi-ar plăcea să-l scot din joc”
19:08 - Studiile în România au devenit un lux: tinerii ajung să plătească un salariu doar pentru chirie și hrană
18:56 - Localitatea din România în care poți cumpăra un apartament cu două camere cu doar 6.000 de euro (FOTO)
18:37 - În loc să primească 100 de dolari, a primit 10,4 milioane și i-a cheltuit după bunul plac. Femeia riscă acum zeci de ani de închisoare