Marin Gherman: Am văzut o oarecare schimbare de paradigmă în ce a spus Putin. E destul de primejdios. S-a ajuns prea departe în acest vis al unui om care nu gândește la viitor, ci trăiește în trecut (VIDEO)

Marin Gherman: Am văzut o oarecare schimbare de paradigmă în ce a spus Putin. E destul de primejdios. S-a ajuns prea departe în acest vis al unui om care nu gândește la viitor, ci trăiește în trecut (VIDEO)
Jurnalistul Marin Gherman a făcut, pentru B1 TV, o analiză privind situația după anunțul lui Putin privind anexarea la Rusia a 4 regiuni ucrainene.

Jurnalistul Marin Gherman a susținut vineri, pentru B1 TV, că anunțul lui Vladimir Putin de azi privind anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie nu schimbă cu nimic determinarea ucrainenilor de a lupta pentru eliberare. Acesta a dat mai multe detalii despre situația din cele patru regiuni.

De asemenea, Gherman a explicat reacția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la discursul lui Putin și a punctat că, din informațiile pe care le are, ucrainenii se pregătesc pentru orice scenariu, inclusiv pentru cel în care rușii vor folosi armele nucleare.

Jurnalistul a vorbit și despre cum am ajuns aici din cauza frustrărilor pe care le are Putin legat de trecut țării sale.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Cum poate fi interpretat gestul lui Zelenski de a cere aderarea rapidă a Ucrainei la NATO

Jurnalistul a oferit întâi o interpretare a gestului de azi al lui Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, care, în replică la anunțul lui Putin, a cerut oficial aderarea țării sale la NATO în proces accelerat. Asta deși șansele aderării sunt nule la acest moemnt.

„Kievul, în linii mari, încearcă să bruieze cumva această ceremonie simbolică de la Moscova. Am fost martorii acestei inițiative de aderare la NATO. Desigur, suntem în miezul unui conflict militar și conștientizăm acest lucru, că nu e posibil în contextul unui război cu Rusia, stat nuclear.

Dar e un semnal politic pentru Occident, pentru societatea ucraineană și mai ales pentru luptătorii ucraineni care acum își dau viața pentru integritatea teritorială a Ucrainei”, a explicat Gherman.

Discursul lui Putin nu schimbă nimic. Ucrainenii luptă pentru eliberare

„În linii mari, Kievul susține oficial că, indiferent de refendumuri, de deciziile lui Putin de alipire sau anexare, toate acțiunile forțelor armate ale Ucrainei vor continua în același ritm. Nimic nu se va schimba pentru Ucraina, pentru armata ucraineană în eforturile de eliberare a teritoriilor ocupate de Rusia. Ei nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată actele fictive semnate de Putin cu acești patru repzentanți așa-ziși separatiști, iar operațiunea de eliberare va continua cât va fi posibil”, a mai spus jurnalistul.

Cum se vede de la Kiev amenințarea rușilor cu folosirea armelor nucleare

Marin Gherman a mai susținut că, din informațiile sale, forțele ucrainene se pregătesc pentru toate scenariile, inclusiv pentru cel în care rușii vor folosi arme nucleare.

„Eu am discutat cu un apropiat al Ministerului Apărării al Ucrainei, un consilier din minister, și l-am întrebat dacă Ucraina ia destul de în serios aceste amenințări nucleare și mi-a zis: ”noi suntem pregătiți și pentru un eventual atac nuclear din partea Rusiei”. Ei speră că nu se va întâmpla, dar au fost informați toți conducătorii unităților militare ce ar trebui să facă dacă se va întâmpla acest lucru. Oficial, toate scenariile sunt luate în calcul la nivelul Ministerului Apărării și s-a discutat asta și azi la Consiliul de securitate și apărare națională din Ucraina”,a continuat acesta.

Putin a anunțat anexarea unor teritorii care sunt goale și distruse. O parte sunt sub controlul ucrainenilor

Marin Gherman a vorbit și despre situația din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, cele patru regiuni despre care Putin a zis azi că au devenit parte a Rusiei.

„De fiecare dată, potrivit concepțiilor de expansiune teritorială a Rusiei sau a statelor predecesoare, aduceau ruși din Rusia în alte teritorii pentru a le coloniza, asimila etc.

Acum vedem foarte mulți rusofoni care au fugit din acele teritorii, au fugit din calea războiului. Mulți sunt în UE, mulți au fugit prin Rusia în UE sau în alte state. E o zonă foarte depopulată mai ales în zonele unde se duc lupte. Eu vorbesc cu foarte mulți oameni care au venit de acolo și știu acea zonă. E un teritoriu extraordinar de distrus ,toate aceste zone de interacțiune dintre forțele armate.

Iar în centrul regional Zaporojie e o administrație militară oficială, acolo e controlat de Kiev. Deci centrul regional e controlat de Kiev. Rusia mai ales ține sub control mare marte din regiunea Lugansk, celelalte, nu”, a explicat jurnalistul.

O schimbare importantă în discursul lui Putin

Gherman a vorbit apoi despre o schimbare pe care a sesizat-o în discursul de azi al lui Putin și a deplâns faptul că atât de mult lume suferă din cauza frustrărilor lui Putin legate de trecutul țării sale.

„Azi pentru mine… poate greșesc… Am văzut o oarecare schimbare de paradigmă în ce a spus Putin, menționând de câteva ori ”Rusia mare, Rusia istoric”, ”noi vom reface” sau ”vom lupta pentru Rusia istorică”. E o altfel de abordare decât cele din trecut, când vorbea despre străinătate apropiată, un concept geopolitic despre comuniunea și uniunea slavă. Reia discuția despre Rusia istroică și cumva legitimează și justifică necesitatea de a lipi bucățele din teritoriile ucrainene.

E destul de primejdios ce inițiază Rusia prin astfel de jocuri periculoase și acest scop de a ”dărâma” ordinea mondială.

Churchil spunea că Rusia e un stat mare cu un trecut imprevizibil. Nu cu un viitor, ci un trecut imprevizibil. Rusia se află într-un proces permanent de rescriere și adaptare a istoriei după scopurile politice de azi, de aceea orice se poate întâmpla în mintea lui Putin sau a ideologilor lui din Kremlin.

E și o obsesie a lui Putin că nu mai există Uniunea Sovietică. A și spus că a fost cea mai mare catastrofă a secolului trecut. E durerea lui, dar această durere s-a transformat într-o justificare falsă a unor agresiuni. Vorbim de războaie din Georgia, situația din Transnistria, războiul din Ucraina etc. S-a ajuns prea departe în acest vis al unui om care nu gândește la viitor, ci trăiește în trecut și trecutul a fost azi cam 80% din discursul lui Putin”, a mai afirmat Marin Gherman, pentru B1 TV.

Acesta a mai precizat că pentru ruși e foarte important ca țara să fie percepută ca fiind puternică și mare și să fie luați în seamă.

Proteste au izbucnit din cauza mobilizării și situației economice și se speră ca presiunea populației să crească asupra Kremlinului, dar „e un stat polițienesc, nu e atât de simplu”, a mai susținut jurnalistul.

Urmăriți B1TV.ro și pe