Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, vineri, că țara sa a depus cerere de aderare accelerată la NATO, informează presa internațională, care citează o postare a sa. Zelenski a ținut să precizeze că, de facto, Ucraina și-a creat deja drumul spre NATO, dovedind pe câmpul de luptă, dar și în interacțiunile lor, că respectă standardele acestei alianțe.
„De facto, ne-am croit deja drumul spre NATO, am dovedit deja compatibilitatea cu standardele alianței.
Acest fapt e dovedit pe câmpul de luptă și în toate interacțiunile noastre. Avem încredere unii în alții, ne ajutăm și ne protejăm reciproc. Aceasta este alianța de facto!
Azi, Ucraina solicită să o facă de jure, printr-o procedură în concordanță cu valoarea noastră de protecție a întregii comunități, de o manieră accelerată.
Facem pasul decisiv prin semnarea cererii de aderare accelerată a Ucrainei la NATO”, a transmis Volodimir Zelenski.
Anunțul vine la două ore după ce Vladimir Putin a susținut un discurs în care a anunțat anexarea la Rusia a regiunilor ucrainene Zaporojie, Lugansk, Donețk și Herson.
„În Donețk și Lugansk, în Zaporojie și Herson, oamenii au votat la referendum. Rezultatele sunt cunoscute și voi știți foarte bine care au fost acestea. Oamenii și-au făcut alegerea. Rusia acceptă Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Sunt sigur că Adunarea Generală va susține legile țării noastre și legile Rusiei se vor aplica pentru noii cetățeni ai Federației Ruse, pentru că aceasta este voința a milioane de cetățeni”, a mințit Putin în discursul său.
Membrii Consiliului European au emis apoi o Declarație comună în care au respins și condamnat anexarea ilegală.
„Nu vom recunoaște niciodată această anexare ilegală. Aceste decizii sunt nule și neavenite și nu produc niciun fel de efect juridic”, au mai transmis ei.
Un mesaj similar a avut și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Anexarea ilegală anunțată de Putin nu va schimba nimic. Toate teritoriile ocupate ilegal de invadatorii ruși sunt pământ ucrainean și vor face parte mereu din această națiune suverană”.
„Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată referendumurile ilegale orchestrate de Rusia, prin încălcarea gravă a independenței, a suveranității și a integrității teritoriale ale Ucrainei. (…) Uniunea Europeană, inclusiv România, este ferm alături de Ucraina. Vom continua să oferim un puternic sprijin economic, militar, social și financiar Ucrainei”, a comunicat și președintele Klaus Iohannis.