Mario Draghi s-a răzgândit și este dispus să rămână premier al Italiei. Discurs-manifest în fața senatorilor de la Roma

Mario Draghi s-a răzgândit și este dispus să rămână premier al Italiei. Discurs-manifest în fața senatorilor de la Roma
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Antonio Masiello

Mario Draghi a susținut un discurs în Senatul Italiei, miercuri, și s-a arătat dispus să rămână în funcția de prim-ministru, context în care a prezentat o listă de reforme ce vor avea nevoie de sprijinul partidelor pentru ca guvernul său să meargă mai departe, relatează El Pais.

Mario Draghi este dispus să rămână premier al Italiei și pledează pentru unitate

Prim-ministrul Italiei nu putea să ignore presiunea publică de care s-a lovit intenția sa de a demisiona din funcție. De la Bruxelles și până la Washington, cu tot cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, lui Mario Draghi i s-a cerut să se răzgândească și să renunțe la decizia anunțată joia trecută – și așa s-a întâmplat.

Într-un discurs amplu și consistent în Senatul Italiei, miercuri, fostul președinte al BCE a evocat reușitele guvernului său în ultimele 17 luni, a vorbit despre motivele rupturii și a pledat pentru de nevoia de a reconstrui unitate ca să fie depășit impasul.

În cele din urmă, Mario Draghi s-a răzgândit și a lăsat o portiță deschisă pentru a rămâne în funcție, o situație pe care a pus-o, în principal, pe seama susținerii enorme pe care a primit-o în ultimele ore. Acum le revine partidelor parlamentare italiene sarcina de a acționa într-o manieră unitară la votul de încredere din această după-amiază, respectiv de joi dimineață din Camera deputaților italieni.

Prim-ministrul italian a reliefat provocările cu care se va confrunta în continuare guvernul, așa cum l-au sfătuit câțiva dintre cei mai buni aliați ai săi în ultimele zile, și s-a arătat deschis să ducă treaba la capăt dacă primește sprijinul partidelor.

Mario Draghi s-a prezentat încă de dimineață la sediul Senatului italian și a intrat direct în subiect.

„Joia trecută i-am prezentat demisia mea președintelui Republicii. Am luat decizia deoarece a dispărut majoritatea sprijinului pe care l-a avut guvernul de la crearea sa. Președintele a respins demisia și m-a rugat să explic astăzi aici Parlamentului și tuturor italienilor motivele unei alegeri grele și necesare”, a declarat liderul italian.

El a explicat că singura legitimitate democratică pe care o poate avea un premier fără să fi trecut printr-un exercițiu electoral este „cel mai mare sprijin posibil al Parlamentului”.

„Mai ales dacă trebuie să ia decizii care impactează profund viața cetățenilor”, a continuat șeful guvernului italian.

Cu această ocazie, Mario Draghi a vorbit și despre marile realizări ale guvernului său.

„Meritul pentru aceste rezultate vă aparține. Pentru că ați lăsat deoparte diferențele și ați muncit pentru binele țării. A fost cel mai bun răspuns la apelul președintelui Republicii”, a adăugat Mario Draghi, aducându-le reproșuri senatorilor care au rupt unitatea.

Urmăriți B1TV.ro și pe