Măsuri disperate din cauza crizei prețurilor la energie: Polonezii au început să ardă gunoaie pentru a se încălzi

Măsuri disperate din cauza crizei prețurilor la energie: Polonezii au început să ardă gunoaie pentru a se încălzi
sursa: Pixabay

Lipsa cărbunelui şi creşterea costului vieţii îi determină pe polonezi să recurgă la măsuri disperate pentru a se încălzi. Mulți au început deja să ardă alternative, inclusiv deşeuri domestice, în ciuda faptului că multe orașe au cea mai scăzută calitate a aerului din UE.

Măsurile disperate pe care le iau polonezii pentru a se încălzi

„Situaţia a devenit atât de gravă în ultima perioadă încât poţi să simţi cum gunoaiele sunt arse în fiecare zi, ceea ce este complet nou. Este îngrijorător să te gândeşti ce se va întâmpla atunci când se va face frig cu adevărat”, spune Paulina Mroczkowska, o mamă cu trei copii care trăieşte la Jablonna, o suburbie din nordul capitalei Varşovia, potrivit Bloomberg.

Unele municipalităţi din Polonia au început să relaxeze restricţiile de mediu introduse în ultimii ani.

De exemplu, în Cracovia o adunare regională a autorizat luna trecută arderea oricăror materiale, de la cărbune şi până la gunoaie, până la începutul lui 2024, screi Agerpres.

Aceasta în condiţiile în care anterior poliţia din Cracovia a început să folosească drone echipate cu camere video pentru a verifica coşurile de fum pentru semnale că gospodăriile ard în mod ilegal deşeuri.

Polonia, o ţară cu 38 de milioane de locuitori, înregistrează anual peste 40.000 de decese premature din cauza poluării aerului. ț

Kamil Sukiennik, care trăieşte la Nowy Dwor, la marginea Varşoviei, spune că smog-ul din cartierul său provine de la cei care îşi pun în funcţiune sobele în fiecare seară. Mirosul pătrunzător se resimte încă de acum, la începutul toamnei, când mercurul din termometre încă nu a coborât sub zero.

Urmăriți B1TV.ro și pe