Medicul Evelyn Cristescu: Oamenii își doresc să se vaccineze antigripal. Nu reușesc pentru că nu găsesc vaccinul de cumpărat. Dacă apare undeva pe piață, dispare numaidecât

Medicul Evelyn Cristescu: Oamenii își doresc să se vaccineze antigripal. Nu reușesc pentru că nu găsesc vaccinul de cumpărat. Dacă apare undeva pe piață, dispare numaidecât
Foto: pixabay.com

Medicul de familie Evelyn Cristescu a declarat joi, într-o intervenție telefonică în studioul B1 TV, că românii încearcă să se vaccineze antigripal, ca să reducă riscul de a contracta atât gripa sezonieră cat și noul coronavirus, însă în farmacii nu prea se mai găsesc doze de vaccin. Pe de altă parte, nici medicii de familie nu îi pot ajuta pe majoritatea dintre ei, din cauza faptului că au primit un stoc limitat de doze de la DSP-uri, pe care trebuie să îl administreze doar persoanelor vulnerabile.

„Se mai găsește încădar nu o sa mai dureze mult. Noi am primit vaccinul antigripalin doua ture: într-o tură10 doze, in cea de-a doua 25, deci un totalde 35 de doze pe care trebuie sa le gestionămin asa fel încâtpaciențiibolnavi, vârstnici, amărâți, sa poatăsă beneficieze, pentru ca nici in farmacienu segăsește, decâtcu chiu, cu vai. Dacă apare undeva pe piațădispare numaidecât. Problema nu este numai in cabinetele noastre ci șila farmacie. Nici măcar la liber nu se poate cumpărade cătretoatălumea care vrea să se vaccineze. Nu prea avem. Avem șinu prea”, a explicat medicul.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Românii conștientizează riscurile gripei sezoniere, însă au la dispoziție vaccinul antigripal

Dacă vorbim de vaccinul gripal anul acesta, dacăanii trecuțicererile nu au fost atâtde multe, anul acesta sunt. Oamenii au înțelesca risculunor infecțiigemene ar ridica foarte mari probleme de sănătate și chiar îșidoresc sa se vaccineze, Din păcatenu reușescpentru ca nu vaccinul de cumpăratpe piață, iar apoi, in cabinete putem sa vaccinam in limita stocurilor pe care ni le pune la dispozițieDSP-ul, doar categoriile vulnerabile”, spune ea.

Evelyn Cristescu spune doar o mică parte din dozele de vaccin promise de Ministerul Sănătății au ajuns la populație.

„Ministerul Sănătății a anunțat că a adus 3.000.000 de doze. De vaccin, s-au vaccinat puținpeste 500.000 de oameni și cereri sunt in continuare, iar vaccinul nu se găsește. Asta înseamnăca restul de doze nu exista decâtpe hârtiesau in teorie”, a concluzionat medicul.

Ultima oră