Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, afirmă că există „dovezi clare” că noul coronavirus își are originea într-un laborator din Wuhan, China

Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, afirmă că există „dovezi clare” că noul coronavirus își are originea într-un laborator din Wuhan, China
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pool/ABACA

Secretarul american de stat Mike Pompeo a declarat duminică că există „dovezi clare” că pandemia de coronavirus își are originea într-un laborator din Wuhan, China. Afirmația vine în contextul în care președintele Statelor Unite ale Americii a acuzat China de acest lucru în nenumărate rânduri.

„Există dovezi enorme că de acolo a plecat”

Secretarul american de stat Mike Pompeo pare că este de acord cu președintele SUA Donald Trump și spune că există „dovezi clare” despre faptul că noul coronavirus a luat naștere într-un laborator din Wuhan, China, potrivit AFP.

„Există dovezi clare că de acolo a plecat”, a insistat secretarul american de stat într-o declaraţie acordată postului ABC

Însă, Mike Pompeo, chiar dacă a criticat dur China pentru faptul că a manipulat problema coronavirusului, a refuzat să spună dacă este de părere că virusul a fost sau nu eliberat intenționat din laborator.

În ultima vreme președintele Donald Trump a criticat tot mai dur rolul Chinei în pandemia de coronavirus, care a îmbolnăvit aproape 3.5 de milioane de persoane și a ucis peste 240,000 de persoane în întreaga lume.

Acesta a insistat că Beijingul a ascuns în mod intenționat informații despre noul coronavirus și a cerut ca statul „să fie tras la răspundere”.

De asemenea, știrile din presă afirmă că Donald Trump a însărcinat spioni americani să afle mai multe despre originile virisului. Înițial, i-a învinuit pe cei care vând animale sălbatice, precum lilieci, în piața din Wuhan, dar între timp și-a schimbat părerea. Acum, consideră că virusul provine dintr-un laborator de virusologie din apropierea pieței.

Mike Pompeo, fost director al Agenției Centrale de Informații, a afirmat la ABC că a fost de acord cu declarație emisă joi de comunitatea de informații a Statelor Unite care susținea ideea „consensului științific larg conform căruia virusul COVID-19 nu a fost produs de om sau modificat genetic”.

Însă, acum acesta a mers și mai departe decât Donald Trump și a invocat dovezi „semnificative” și „enorme” că virusul a apărut într-un laborator Wuhan.

„Cred că întreaga lume poate vedea acum, amintiți-vă, China are o istorie în a infecta lumea și a conduce laboratoare care nu corespund standardelor”, a declarat Mike Pompeo.

Pe fontul acestei situații, Mike Pompeo a mai adăugat că eforturile Chinei de a minimaliza daunele produse de noul coronavirus au reprezentat „un efort clasic de dezinformare comunistă. Asta a creat un risc enorm”

„Președintele Trump este foarte clar: Îi vom trage la răspundere pe cei responsabili”.

Donald Trump critică vehement China

Donald Trump a acuzat China, în repetate rânduri, China pentru propagarea virusului.

„A venit din China. Cred că este o formulă foarte exactă”, a declarat Trump la un moment dat, fapt întărit și de şeful diplomaţiei americane, care vorbește constant despre „virusul chinez” sau „virusul din Wuhan”.

De asemenea, președintele SUA a mai afirmat că Beijingul ar fi putut opri epidemia înainte ca aceasta să se extindă la nivel global, menționând că administraţia sa realizează „investigaţii serioase” asupra evenimentelor.

„Facem investigaţii foarte serioase. Suntem nemulţumiţi de China. Credem că boala ar fi putut fi stopată la sursă. Ar fi putut fi oprită rapid şi nu s-ar fi răspândit în lumea întreagă. Nu au fost daune doar în SUA, ci în lumea întreagă „, a declarat Trump într-o conferinţă de presă de la Casa Albă, notează Reuters.

Ultima oră