Ministru finlandez: Este „foarte probabil” ca Finlanda să solicite aderarea la NATO / „Poporul pare să se fi hotărât deja”

Ministru finlandez: Este „foarte probabil” ca Finlanda să solicite aderarea la NATO / „Poporul pare să se fi hotărât deja”
Ministru finlandez: Este „foarte probabil” ca Finlanda să solicite aderarea la NATO. Sursa: Hepta/DPA Images / Philipp von Ditfurth

Ministrul finlandez pentru afaceri europene, Tytti Tuppurainen, a declarat că este „foarte probabil” ca Finlanda să solicite aderarea la NATO, subliniind faptul că invazia rusă din Ucraina reprezintă „un semnal de alarmă pentru noi toți”, potrivit Sky News.

Miercuri, premierul Finlandei, Sanna Marin, a efectuat o vizită la Stockhom pentru o discuție cu omoloaga sa suedeză, Magdalena Andersson, despre situația de securitate din cele două țări, care fac parte din Uniunea Europeană, dar nu și din Alianța Nord-Atlantică.

Ministru finlandez, despre aderarea țării la NATO

Tytti Tuppurainen a atras atenția asupra pericolului provocat de invazia Rusiei în Ucraina, însă susține că solicitarea aderării la NATO nu este încă o decizie „luată în totalitate”.

„Poporul finlandez pare să se fi hotărât deja”, a spus ea.

Premierul Finlandei, Sanna Marin, a explicat că a prezentat parlamentului finlandez un raport care, printre alte chestiuni de securitate, analizează o eventuală aderare a Finlandei la NATO. O decizie va fi luată în următoarele săptămâni, spune prim-ministrului guvernului de la Helsinki.

„Există diverse perspective pentru a solicita sau a nu fi membru NATO și trebuie să le analizăm cu multă atenție. Însă cred că procesul nostru va fi destul de rapid, se va întâmpla în termen de săptămâni”, susține Sanna Marin.

Statutul de membru NATO conferă garanțiile de securitate

Premierul Finlandei a explicat că doar statutul de membru NATO conferă garanțiile de securitate specifice Alianței Nord-Atlantice.

„Arhitectura de securitate a UE s-a schimbat fundamental, după invazia rusă în Ucraina. Schimbarea peisajului de securitate face necesar să analizăm cum să asigurăm pacea în Finlanda și în regiunea noastră pe viitor”, a explicat liderul finlandez, într-o conferință de presă desfășurată după întrevederea cu omoloaga sa din Suedia.

„Țările noastre vor continua să furnizeze material și sprijin financiar pentru Ucraina și susținem creșterea ajutorului de la Uniunea Europeană, inclusiv arme. De asemenea, solicit noi sancțiuni în UE pentru a face mai dificil pentru Rusia să își continue eforturile militare”, a adăugat prim-ministrul Finlandei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
12:23 - Conducerea pro-europeană de la Chișinău, criticată de Rusia. Serghei Lavrov: Se fac încercări pentru a transforma Republica Moldova într-o a doua Ucraina
12:22 - Dana Budeanu: „Sunt prea deșteaptă ca să fiu frumoasă”. Cum arată criticul de modă fără machiaj
12:09 - Roxana Hulpe, primele declarații după ce a născut. Îndrăgita prezentatoare de la Pro TV a devenit mama unei fetițe de nota 10: „Ne-a trecut printr-un carusel de emoții”
12:01 - Politico: Viktor Orban îi spune Ucrainei să renunțe. Premierul Ungariei crede că Vladimir Putin nu va pierde, iar timpul este de partea Rusiei
11:57 - Anghel Iordănescu, atac dur la adresa șefului Școlii de Antrenori: „Dacă mă iau după Burchel, nici Lucescu nu e antrenor și nici eu nu sunt antrenor”
11:53 - Un șofer din Ploiești a furat 200 de lei din cutia cu donații dintr-o benzinărie / Ce a făcut cu banii
11:47 - America Express: Bruja și Pufeh au părăsit competiția după cursa pentru ultima șansă
11:37 - Avocata fraților Andrew și Tristan Tate susține că detenția lor în România „încalcă dreptul internațional” (VIDEO)
11:30 - Elevi ținuți în frig la mai multe școli și grădinițe din municipiul Constanța. Lipsa căldurii, provocată de diverse avarii
11:25 - S-au tranzitat 9 milioane de tone de cereale prin România şi mare parte au rămas pentru că sunt refuzate fiind produse din semințe ameliorate genetic. Preşedintele Asociaţiei Fermierilor: „Ne paşte falimentul”