Finlanda va lua o decizie în privința aderării la NATO în următoarele săptămâni. Sanna Marin, în Suedia: „Arhitectura de securitate a UE s-a schimbat, după invazia rusă în Ucraina”

Finlanda va lua o decizie în privința aderării la NATO în următoarele săptămâni. Sanna Marin, în Suedia: „Arhitectura de securitate a UE s-a schimbat, după invazia rusă în Ucraina”
Premierul Finlandei, Sanna Marin. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Vesa Moilanen

Premierul Finlandei, Sanna Marin, a efectuat miercuri o vizită la Stockhom pentru o discuție cu omoloaga sa suedeză, Magdalena Andersson, despre situația de securitate din cele două țări, care fac parte din Uniunea Europeană, dar nu și din Alianța Nord-Atlantică, transmite El Pais.

Finlanda va lua o decizie în privința aderării la NATO în următoarele săptămâni, a anunțat Sanna Marin

Sanna Marin a explicat că a prezentat parlamentului finlandez un raport care, printre alte chestiuni de securitate, analizează o eventuală aderare a Finlandei la NATO. O decizie va fi luată în următoarele săptămâni, spune prim-ministrului guvernului de la Helsinki.

„Există diverse perspective pentru a solicita sau a nu fi membru NATO și trebuie să le analizăm cu multă atenție. Însă cred că procesul nostru va fi destul de rapid, se va întâmpla în termen de săptămâni”, susține Sanna Marin.

Premierul Finlandei a explicat că doar statutul de membru NATO conferă garanțiile de securitate specifice Alianței Nord-Atlantice.

„Arhitectura de securitate a UE s-a schimbat fundamental, după invazia rusă în Ucraina. Schimbarea peisajului de securitate face necesar să analizăm cum să asigurăm pacea în Finlanda și în regiunea noastră pe viitor”, a explicat liderul finlandez, într-o conferință de presă desfășurată după întrevederea cu omoloaga sa din Suedia.

„Țările noastre vor continua să furnizeze material și sprijin financiar pentru Ucraina și susținem creșterea ajutorului de la Uniunea Europeană, inclusiv arme. De asemenea, solicit noi sancțiuni în UE pentru a face mai dificil pentru Rusia să își continue eforturile militare”, a adăugat prim-ministrul Finlandei.

Funcționari din cele două țări au transmis pentru cotidianul britanic The Times că acestea plănuiesc să adere la NATO chiar în această vară, un anunț care a stârnit furia Moscovei.

„Am spus în repetate rânduri că alianța rămâne un instrument orientat spre confruntare și că noua sa extindere nu va aduce stabilitate pe continentul european”, consideră Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Finlanda are peste 1.300 de kilometri de frontieră comună cu Federația Rusă, care a cerut „garanții de securitate” atât din partea autorităților de la Helsinki, cât și a celor de la Stockholm, potrivit postului de radio Ecoul Moscovei.

„Considerăm angajamentul guvernului finlandez față de o politică militară de nealiniere drept un factor important în a asigura securitatea și stabilitatea în nordul Europei. Aderarea Finlandei la NATO ar avea avea repercusiuni politice și militare serioase”, declara purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, după începutul invaziei în Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe