Finlanda și Suedia plănuiesc să adere la NATO chiar în această vară / Cum a reacționat Rusia

Finlanda și Suedia plănuiesc să adere la NATO chiar în această vară / Cum a reacționat Rusia
Drapelele statelor aliate și cel al NATO, arborate la sediul Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Finlanda și Suedia „sunt gata să se alăture NATO în vară”, conform informațiilor oferite de funcționari din cele două țări pentru cotidianul britanic The Times. Cele două state sunt membre ale Uniunii Europene și au frontieră cu Federația Rusă, însă nu fac parte din Alianța Nord-Atlantică, explică El Pais.

Rusia, despre o eventuală aderare a Suediei și Finlandei la NATO: „Nu va aduce stabilitate pe continentul european”

Kremlinul susține că aderarea Suediei și Finlandei la NATO „nu va aduce stabilitate” în Europa.

„Am spus în repetate rânduri că alianța rămâne un instrument orientat spre confruntare și că noua sa extindere nu va aduce stabilitate pe continentul european”, consideră Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției ruse.

Un funcționar de rang înalt din Departamentul de Stat al SUA preciza săptămâna trecută că perspectiva aderării la NATO pentru Finlanda și Suedia a fost abordată în ultima reuniune pe care au avut-o miniștrii afacerilor externe din statele aliate, desfășurată săptămâna trecută la Bruxelles. De altfel, reprezentanții celor două țări nordice au participat la eveniment.

Finlanda are o frontieră comună cu Rusia de peste 1.300 de kilometri, iar în cazul Suediei diferența e de doar 200 kilometri.

Federația Rusă a solicitat „garanții de securitate” și de la Suedia și Finlanda, anunța la începutul lunii postul de radio Ecoul Moscovei, potrivit The Jerusalem Post.

„Considerăm angajamentul guvernului finlandez față de o politică militară de nealiniere drept un factor important în a asigura securitatea și stabilitatea în nordul Europei. Aderarea Finlandei la NATO ar avea avea repercusiuni politice și militare serioase”, declara purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, după startul invaziei în Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe