Ministrul Apărării de la Sofia acuză Rusia de "provocări la adresa Bulgariei şi a forţelor sale aeriene"

Ministrul Apărării de la Sofia acuză Rusia de "provocări la adresa Bulgariei şi a forţelor sale aeriene"
Foto: wall-street.ro

În ultima lună s-a înregistrat o creștere a încălcării spațiului aerian bulgar de către avioane militare și comerciale ale Rusiei, a anunțat duminică Nikolai Nencev, ministrul Apărării din Bulgaria. El a catalogat acțiuni drept "provocări la adresa Bulgariei şi a forţelor sale aeriene" potrivit Reuters, citat de stiripesurse.ro.

Ministrul bulgar a relatat că avioanele ruse şi-au deconectat transponderele – dispozitive de comunicaţie care, alături de radarele normale, fac mai uşoară localizarea unui avion, mai ales într-un spaţiu aerian aglomerat.

"Este foarte îngrijorător, aşa că luăm măsuri de prevenire", a spus Nencev. Orice intrare neautorizată a unui avion va presupune ridicarea de la sol a avioanelor de luptă bulgare, a adăugat el, menţionând că în ultima lună avioane de pasageri ruse au încălcat de şase ori spaţiul aerian bulgar.

Ministerul Apărării din Rusia nu a comentat aceste acuzații.

De altfel, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut încă din ianuarie Rusiei să ia toate măsurile necesare pentru a nu mai încălca spațiul aerian al NATO.